75 jaar vrijheid in Hilversum

75 jaar vrijheid in Hilversum

Links: Pieter Hoogenraad, rechts: Pieter Broertjes

Op het pleintje voor het Schouwburg Gooiland staat een nieuw standbeeld. Het is een Polar Bear, ter herinnering aan de Engelse bevrijders 75 jaar geleden. Het had een groot feest moeten zijn, maar het werd een kleine onthulling door burgemeester Pieter Broertjes en initiatiefnemer Pieter Hoogenraad.

Voor de onthulling van het monument houdt Broertjes een speech. “Jullie mogen hier eigenlijk niet zijn,” waarschuwt hij het publiek, “daarom richt ik me vooral op de kijkers thuis.” Handhaving staat aan de rand van het plein toe te kijken, armen over elkaar heen gevouwen. Het standbeeld, ingepakt in een blauw doek, staat met zijn hoofd richting de Groest. “7 mei 1945” staat gegrafeerd in het plateau waar de ijsbeer op staat. Tussen de bloemen is een bordje geplaatst: een schriftelijke herinnering aan de bevrijders. Hoewel er weinig gefeest kan worden, is er wel taart.

Mevrouw Jansen (85) staat tussen het publiek op het plein. Zij was tien jaar oud toen de Polar Bears Hilversum bevrijdde en woont haar hele leven in Hilversum. “Dat was een mooie dag. Ik stond aan de kant van de weg toen ze langs kwamen rijden. Ik was eigenlijk ook uitgenodigd als eregast bij de onthulling vandaag, maar door het virus is de ceremonie afgelast.”

Met een stuk taart in haar hand, bekijkt ze het standbeeld. “Ik vind het een mooi beeld.” Ze vertelt over één van de Polar Bears die ze in 1945 heeft ontmoet. Net als veel andere kinderen, wilde ze hem een kus op zijn wang geven. “Maar hij had van die enge ogen. Ik snapte dat toen niet, het was een feestdag! Later bedacht ik me pas hoe bang hij wel niet is geweest.”

Tijdens haar verhaal komt er een politiewagen het plein opgereden. Door een open raam praten ze met burgemeester Broertjes. Als ze wegrijden herhaalt hij nogmaals dat iedereen die geen gezin vormt écht anderhalve meter uit elkaar moet blijven. “Het is zo jammer,” mompelt Jansen, “van dat virus.”

Verderop staan meer toeschouwers. “Het is een prachtig beeld,” vindt Karen de Groot (57). “Het is wel wat kleiner dan ik had gedacht, maar ik vind het mooi gemaakt.” Hoewel het beeld nu pas te zien is, was al langer bekend dat het met de Polar Bears te maken had. “Ik heb me daardoor wel verdiept in de oorlogsgeschiedenis van Hilversum. Ik dacht eerst dat het Canadezen waren die Hilversum hebben bevrijd, maar het bleken Engelsen te zijn.”

Zowel Jansen als De Groot viert Bevrijdingsdag nooit heel uitbundig, dus de afgeblazen feesten en festivals maken voor hen geen verschil. “Ik word wel heel blij van alle vlagen die uithangen. Dat geeft wel een feestelijk gevoel, al mis je de mensen op straat”, zegt De Groot.

“Ik wil vooral de geschiedenis meegeven aan mijn kinderen en kleinkinderen. Ik vind het voor hen wel jammer dat zij door dit virus vandaag minder vrijheid ervaren,” zegt Jansen. “Ik ga zo een kaarsje aansteken in de kerk en dan weer naar huis.”

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *