Effe theezetten in het Grafisch Atelier Hilversum

Effe theezetten in het Grafisch Atelier Hilversum

Expositie FFTZZ

In het Grafisch Atelier Hilversum is er vanaf 1 september tot en met 12 december een groepsexpositie te zien. De expositie heet afgekort FFTZZ. Een van de kunstenaars betrokken bij het atelier legt uit dat die afkorting staat voor ‘effe theezetten’ met het idee dat je na een kopje thee genuttigd te hebben, je weer een andere kijk hebt op hetzelfde kunstwerk.  Dit jaar heeft het atelier besloten om een gedeelte van een eerdere expositie (VOLUME#3) tentoon te stellen, omdat die nauwelijks te zien was door het coronabeleid dat toen gold.

Het Grafisch Atelier Hilversum heeft als doel kunst te propageren. Het is een atelier waar een diverse verzameling van grafisch erfgoed beheerd wordt. Ook worden er in het atelier tententoonstellingen, cursussen, workshops en projectdagen gehouden.

Verschillende kunstwerken die bij de expositie te zien zijn, hebben de kunstenaars voornamelijk uit grafische technieken gecreëerd. In het Grafisch Atelier Hilversum staan er namelijk veel oude drukpersen, loden letters en clichés. Clichés zijn bewerkte platen waarmee een afdruk kan worden gemaakt.

Joke Struik is een van de kunstenaars wiens creaties gedemonstreerd worden bij de FFTZZ-expositie. Joke gebruikt vooral grafiek als kunstvorm. Als onderwerp heeft zij graag dingen uit het dagelijks leven zoals: koeien of schapen die lopen in een weide, schaatsen op het ijs in de winter en lopen in de regen. Daarnaar gevraagd zegt Joke dat ze geen speciale boodschap in haar werk legt, maar vooral hoopt dat mensen blij worden van wat ze heeft gemaakt.

Ze ervaart dat mensen haar werk willen kopen wanneer het hen persoonlijk aanspreekt. “Het valt me op dat men het koopt omdat ze er een geschiedenis van zichzelf in zien of herinnering aan iemand anders”, aldus Joke.

Joke legt nog uit dat vooral mensen die het atelier al kennen, langskomen en mensen die een aparte uitnodiging hebben gehad vanuit het atelier, maar dat ze het ook op prijs stellen als nieuwe bezoekers belangstelling tonen om naar de kunst te kijken.

Onze verslaggeefster Jazz Majoor sprak met Melanie van het grafisch atelier over de boodschap van de expositie en wat hierna komt.

Tekst: Jamie Helmonds

[embed]https://soundcloud.com/user-73093980/jazz-majoor-expositie-fftzz[/embed]

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *