Duurzaam inpakken tijdens de feestdagen in Hilversum

Duurzaam inpakken tijdens de feestdagen in Hilversum

Sinterklaas is net achter de rug, en de eindejaar periode weer in zicht, en dat betekent dat er veel pakketjes en cadeautjes in omloop zijn. Alleen moeten die pakketjes en cadeautjes ook worden verpakt, dus kost dat meer papier en karton dan in andere maanden van het jaar. En meer papier en karton gebruiken, is schadelijk voor het milieu. Kan dit verpakken op een duurzame manier, en hoe pakt Hilversum dit dan aan?

Cijfers 

Uit onderzoek van de GAD blijkt dat Hilversum, in de decembermaand 32.000 kilo meer papier en karton heeft ingezameld, dan in de andere maanden ten opzichte van 2020. Ook door de toename van het bestellen online, neemt het aantal papier en karton, dat wordt gebruikt, toe. Denk daarbij niet alleen aan grote of kleine dozen, maar ook aan bijvoorbeeld inpakpapier.

Speelpakhuis Hilversum

Rond deze tijd van het jaar worden er veel cadeautjes gekocht door de consument, zo ook speelgoed voor kinderen. De speelgoedwinkel die van deze tijd van het jaar heeft geprofiteerd, is Speelpakhuis Hilversum. De winkel ligt aan de Gijsbrecht van Amstelstraat, een verlichte straat in deze grauwe tijd van het jaar. Bij binnenkomst valt het meteen op dat de hele winkel volstaat met speelgoed, van houten stepjes tot aan kleurrijke boeken. Datgene dat deze speelgoedwinkel anders maakt dan andere speelgoedwinkels, is dat het speelgoed bijna allemaal duurzaam is. Ik ging in gesprek met een medewerker van het Speelpakhuis, namelijk met Alma.

Op de vraag of het Speelpakhuis meer speelgoed heeft verkocht dan normaal, zegt Alma volmondig ja. “Ja, veel meer, met Sinterklaas en kerst 45% meer van de totale omzet, de omloop en de verkoop van speelgoed, dat gaat veel harder nu”. Maar nu sinterklaas net voorbij is, denkt ze dat het wel minder wordt. “Met speelgoed is de sinterklaasperiode toch wel de drukste periode, dus het meeste speelgoed hebben we nu wel verkocht, maar voor de aankomende feestdagen, hebben we toch weer vier kerstpapierrollen staan, qua inpakpapier. Dus we verwachten nog wel wat drukte”.

Duurzaam pakpapier

Daarom heeft het Speelpakhuis ook meer pakpapier ingeslagen dan normaal, vertelt Alma. “Normaal gesproken doen we ongeveer met 2 à 3 rollen pakpapier per maand, nu zijn dat er 5 in de winkel en los voor cadeautjes op scholen, gebruiken we ook zo’n 4 à 5 rollen in de volledigheid. Dus van de oktober tot de december periode. Er worden meer cadeautjes verpakt, dat vereist dan ook veel meer inpakpapier”. Terwijl ze dit vertelt, wijst ze naar de met kerst versierde pakpapierrollen.

Naast het feit dat de speelgoedwinkel duurzaam speelgoed verkoopt, probeert het ook nog eens zo duurzaam mogelijk alles te verpakken, ook al is dat soms wat duur. “We zorgen dat al het inpakpapier het FSC keurmerk heeft, en meestal zitten er ook 1 à 2 rollen gerecycled pakpapier in, alleen dat kost vier keer zo veel dan normaal, dus we doen ons best maar we moeten ook naar de realiteit kijken”.

Audioreportage

Verslaggeefster Merthe Tjaardstra ging in gesprek met Aart Hilhorst van het Milieu Groep Midden Nederland (MGM). Zij liep een ochtendje met hem mee, om te kijken hoe zij het papier en karton verzamelen, sorteren en bewerken.

Over de auteur

Merthe Tjaardstra

mail: merthe.tjaardstra@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.