Voor diabetes patiënten is het in deze tijd extra belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden. Wetenschappers van Lifestyle4Health hebben dit dinsdag in een rapport uitgebracht. Diabetesverpleegkundige Petra Philipse (44) van Tergooi ziekenhuis vertelt over het belang van een gezonde levensstijl bij mensen met diabetes, en wat de reactie van de Hilversumse patiënten was op het coronavirus.

“Toen net uitkwam dat corona heerste in Nederland, kregen we heel veel verontrustende telefoontjes van diabetespatiënten,” vertelt Philipse. Het ziekenhuis organiseert altijd een spreekuur, waar de diabetespatiënten veel gebruik van maakten in het begin. Vooral het woord risicogroep is vaak benoemd in de gesprekken. “Mensen die diabetes hebben, lopen niet meer kans om besmet te worden met corona. Als mensen geen gezonde leefstijl hebben, is de kans op erger ziek worden groter. Dat is wat wij in eerste instantie zeggen tegen patiënten.” Weinig beweging, ongezond voedsel, roken en veel alcohol drinken horen allemaal bij het hebben van een ongezonde leefstijl.

Als gevolg van deze angst, durven de patiënten niet naar buiten te gaan. “Het is nu moeilijker om een gezonde leefstijl te onderhouden, dat merken wij wel aan de mensen. Ze werken niet en zitten dus de hele dag achter de computer. Ze bewegen minder en het glucosegehalte in het bloed stijgt daardoor. Wij krijgen best veel vragen over hoe ze dit kunnen veranderen.” Vooral beweging en gezonde voeding is voor de patiënten van essentieel belang.

De verpleegkundige merkt wel dat sommige patiënten door de angst om corona te krijgen beter hun best doen om gezond te leven. “Het risico dat je ernstig ziek wordt, is dan kleiner. Mensen zijn daardoor zeker wel geschrokken en gemotiveerd om hun leefstijl te verbeteren.”

Toch niet iedereen heeft deze instelling. Oudere mensen zijn in het algemeen al een kwetsbare groep en hebben vaak ook last van lichamelijke problemen. De oudere patiënten die daarbovenop ook nog diabetes hebben blijven stellig thuis, vertelde Philipse. “Het is wel lastig om tegen mensen te zeggen dat ze gewoon naar de supermarkt kunnen. We zeggen tegen deze mensen dat ze gewoon de richtlijnen van het RIVM moeten volgen. Wat we tegen alle mensen zeggen, is dat ze ondanks dat ze thuis moeten zitten, beweging erg belangrijk blijft.”

Angst is een groot obstakel op dit moment voor mensen met diabetes. De verpleegkundigen van het Tergooi ziekenhuis doen toch hun best om patiënten te stimuleren om te bewegen. “Op het moment zijn er heel veel online platforms voor sporten thuis. We zeggen tegen de mensen dat ze momenten moeten vinden om buiten even een goede wandeling te maken waarbij je minder mensen tegenkomt. Niet in het centrum dus, maar bijvoorbeeld in een omgeving waar het wat rustiger is.”