Een pittige tijd voor probleemjongeren

Een pittige tijd voor probleemjongeren

foto: Sofia Robben

Jongeren die in een crisisopvang zitten, hebben op allerlei manieren te maken met het coronavirus. Van het nu moeilijkere re-integreren in de samenleving, tot een piek in het aantal aanmeldingen voor de opvang. Begeleider bij crisisopvang Kwintes Hilversum Cederic Supris (37) merkt dat de jongeren onder de crisis lijden.

Supris ziet dat het vooral minderjarigen zijn die opgevangen willen worden. “Ik weet niet wat er in de gezinnen gebeurt, maar wat je vooral merkt is dat de jongeren vaak wel een problematische thuissituatie hebben”, geeft Supris als verklaring. De jongeren waren al een tijdje thuisloos en leefden op de bank van kennissen, zegt hij.

De 37-jarige begeleider merkt dat de coronacrisis effect heeft op het humeur van de jongeren. “De spanning in de groep is vaker aanwezig dan voorheen en de cliënten zijn prikkelbaarder. Ik durf niet te zeggen dat corona de oorzaak is, maar wij begeleiders denken van wel.” Supris zegt dat de jongeren moeite hebben met de regels waar ze zich nu aan moeten houden. De cliënten merken weinig van de impact van de crisis, waardoor ze minder betrokken zijn. Wat in de opvang is veranderd, is dat het gezamenlijk eten niet meer is toegestaan. Ook mogen de jongeren nu maar één keer per dag naar buiten en moeten vertellen waar ze naartoe gaan. “We toetsen dan ook of het wel veilig genoeg is, en vragen aan de mensen in de buurt of ze klachten hebben over de jongeren.”

Een start maken om te re-integreren in de maatschappij is momenteel eigenlijk niet mogelijk. Sommige jongeren die in aanmerking kwamen om te verhuizen naar een locatie met intensievere begeleiding, kunnen dit niet meer doen. “Ze balen hiervan en voelen ook ergernis. Ze zitten al een lange tijd te wachten en het kost ook veel tijd om dit te regelen. Toen ze dit nieuws kregen waren ze niet blij.” Supris vertelt dat de jongeren ondanks hun ergernis wel begrip hebben en snappen dat het niet kan.

Motivatie vinden om online lessen te volgen, is ook niet makkelijk voor de jongeren. “Vaak beginnen de lessen in de ochtend en het zijn geen ochtendmensen”, zegt Supris over de jongeren. De cliënten zijn volgens Supris blij dat ze niet de schoolbanken in hoeven, maar ze balen wel van de vroege lessen. “Wij zitten best wel op hun nek omdat wij weten hoe laat de lessen beginnen. Vroeger zullen ze wel een paar keer gespijbeld hebben, maar nu zitten we er strak op.” De lessen die door corona nu online plaatsvinden, helpen de jongeren dus ook niet echt bij het re-integratie proces.

Over de auteur

Sofia Robben

Sofia Robben is redacteur voor B4YOU. Ze is geïnteresseerd in het buitenland, politiek en mode.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *