Paarse vrijdag steeds groter

Paarse vrijdag steeds groter

 

Paarse vrijdag’ is wat je tegenwoordig steeds vaker voorbij hoort komen. Op instagram, snapchat en facebook zie je rond deze periode vaak advertenties voorbijkomen over dit fenomeen. Ieder jaar op de tweede vrijdag van december wordt er op scholen door het hele land, aandacht besteed aan de acceptatie van lhbti’ers. Dit is te zien! 

Wanneer je door de gangen van het Alberdingk Thijm College in Hilversum loopt, kun je het haast niet missen. De hele school is versierd met paarse vlaggetjes en als je om je heen kijkt zie je overal posters hangen met teksten over paarse vrijdag. In het midden van de kantine staat de GSA (Gay Straight Alliance) die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van deze dag op het atc. Er wordt muziek gedraaid en iedereen die iets paars aan heeft getrokken krijgt een paarse suikerspin aangereikt.  

Sinds 2010 is het fenomeen begonnen en komen de initiatieven voor deze dag als paddenstoelen uit de grond schieten. Het begon allemaal toen er op de Amerikaanse ‘Spirit Day’ een groepje leerlingen, paarse kleding begon te dragen als blijkt van steun en acceptatie voor mensen met een andere seksuele voorkeur of geaardheid. De keuze voor de paarse kleur van de kleding, kwam voort uit de regenboogvlag waarin de kleur paars staat voor geestdrift en enthousiasme.  

Het maakt mensen bewust van het feit dat er meer is dan de heteronormatieve standaard.”  

Aldus Jasper van Vugt, een afgestudeerde cognitieve psycholoog. Hij vertelt ook dat het mensen die niet hetero zijn, laat zien dat ze niet de enige zijn en er dus niet alleen voor staan.  

In het begin werd er vooral op middelbare en basisscholen aandacht besteed aan paarse vrijdag. Dit is inmiddels al enorm uitgebreid, want dit jaar deden er zo’n 2500 onderwijsinstellingen mee aan de actie waaronder ook MBO, HBO en universitaire studies. Ruim 17.000 basisschoolleerlingen krijgen gastlessen om zo hun blik te verruimen.  

Wanneer je op het atc aankomt zie je meteen dat er veel aandacht wordt besteed aan paarse vrijdag.  

“We willen leerlingen een veilige plek bieden.”  

Aldus Hannah, voorzitter van de GSA op het atc Hilversum. Vanuit de GSA worden meerdere activiteiten georganiseerd om de leerlingen een veilige omgeving te bieden. Het doel van deze leerlingencommissie is om vrijheid en gelijkheid te verwezenlijken. De GSA wordt gesteund door het COC, een landelijke organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en intersekse personen.  

Hannah vertelt dat ze op paarse vrijdag merkt dat leerlingen zich specifiek op deze dag anders gedragen. Het doel van de paarse vrijdag is natuurlijk niet om het gedrag voor één keer te veranderen. Het is inmiddels 2021 en veel mensen denken dus dat de problemen rondom de acceptatie inmiddels wel een beetje voorbij zijn. Toch wordt er opgemerkt dat er nog veel problemen zijn rondom deze acceptatie.  

Uit onderzoek van de overheid blijkt dat de meeste problemen met acceptatie voorkomen in religieuze groepen. Ook zijn er veel problemen bij bi-culturele Nederlanders. Zo blijkt dat ongeveer de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders homoseksualiteit verkeerd vinden. Ook in Orthodoxe en Christelijke kringen worden mensen met een andere seksuele geaardheid vaak door hun familie afgewezen. Door het verspreiden van ervaringsverhalen en hulpverlening aan lhbti’ers probeert de overheid ook haar steentje bij te dragen bij de acceptatie.  

Jasper vertelt meer over de psychologische effecten van de aandacht die naar zo’n dag gaan. Soms kan zo veel aandacht namelijk ook voor negatieve effecten zorgen. Zo kan het zijn dat een persoon vanuit zijn religie of van zijn ouders iets anders heeft meegekregen. Wanneer dit een rol speelt staat die mening haaks op de mening van het accepteren van de lhbti’ers en kan dit een conflict opleveren.  

Er kan ook iets anders aan de hand zijn.  

Wat soms ook gebeurt is dat mensen een boodschap in eerste instantie afwijzen omdat het te dichtbij komt.” 

Jasper vertelt dat men graag deel wil uitmaken van een groep en dat de referentiegroep vaak heteronormatief is omdat dit dominant is in onze samenleving. Soms komt het dus simpelweg te dichtbij of is het te confronterend voor iemand om met zo’n groep mee te bewegen. 

Omdat het dus zo moeilijk is om iedereen elkaar te laten accepteren ontstaan er wel eens conflicten. Toch is het volgens Jasper wel belangrijk om iets te doen. Zo is het wel belangrijk om dit onderwerp bij jongeren te introduceren als iets wat bestaat en er is. Het beste is het om dit voor de puberteit te doen en er dan bijvoorbeeld tijdens de seksuele voorlichting op school, op terug te komen. Zo kan het onderwerp als een niet te zwaar onderwerp worden geïntroduceerd en weten jongeren dat het er is.  

Verslaggever Max Elijzen praat nog even verder over het verloop van de paarse vrijdag met Hannah, voorzitter van de GSA op het atc in Hilversum.  

Over de auteur

Roos Weidema

Ik ben Roos Weidema. Ik ben 17 jaar oud en ben eerstejaars student op de school voor journalistiek in Utrecht. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken. mailadres: roos.weidema@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.