Een online collectieportal in de Gooi en Vechtstreek: Museum Hilversum doet mee!

Een online collectieportal in de Gooi en Vechtstreek: Museum Hilversum doet mee!

Creative Commons

Goed nieuws voor museumliefhebbers rondom de Gooi en Vechtstreek. Afgelopen week lanceerde Museum Weesp een online collectieportal. Zo is er een oplossing gevonden voor stukken die maar tijdelijk te zien zijn in het museum, maar nu voor altijd online te zien zijn in het regionale museum. Het past bij de hedendaagse trend om alles online te doen, maar wat is het doel van de regionale musea met de lancering van dit collectieportal?

De zon gaat onder en maakt plaats voor de frisse decemberlucht. Mensen betalen voor hun parkeerticket op de Kerkbrink als het 16e uur van de dag is voltooid. Haast niemand heeft oog voor Museum Hilversum, dat toch wel uitblinkt op diezelfde Kerkbrink. Veronique Jansen van Museum Hilversum vertelt hoe de musea in de regio samen zijn gekomen om dit collectieportal werkelijkheid te maken: ‘Bij sommige stukken kan je niet zomaar erbij, en er is steeds meer behoefte om die stukken wel te zien. Zo zijn we met de regionale musea op het idee gekomen om niet de hele collectie, maar wel de mooie werken die eigenlijk nu een beetje verborgen zijn, op het collectieportal te vertonen.’

Museum Hilversum is deels gevestigd waar oorspronkelijk het raadshuis stond. Het gebouw op de Kerkbrink is met haar 250 jaar oude basis een van de oudste gebouwen in Hilversum.

Museum Hilversum

Het is niet ongebruikelijk voor Museum Hilversum om samen te werken met de musea in de regio. Veronique vertelt dat dit niet de eerste, en zeker niet de laatste samenwerking is met de musea. ‘De stukken die nu op de site te vinden zijn zullen deze weken worden uitgebreid, je moet ergens beginnen en dit is een start’.

Wat willen de musea bereiken met het collectieportal?

Het online collectieportal heeft volgens Veronique één hoofddoel en één nevendoel: ‘De behoefte om stukken te zien wordt groter en hiermee kunnen we aan het breder publiek laten zien welke stukken we allemaal in bezit hebben, een nevendoel is om te laten zien welk museum welke stukken heeft. Het hoofddoel is echter om te laten zien welke stukken we gezamenlijk in bezit hebben.’

 Samen met de musea willen we voor een breder publiek laten zien welke stukken we gezamenlijk in bezit hebben – Veronique Jansen

Binnenkort kunnen we dus steeds meer stukken verwachten van de musea die bijdragen aan het online collectieportal die te vinden is op www.gooisemuseumschatten.nl. Veronique is erg blij dat alle musea elkaar versterken en vindt het portaal een mooie uitkomst van de samenwerking: ‘Er komen steeds mooiere dingen en hopelijk groeit en bloeit het uit tot iets moois en groter’.

Als de zon uiteindelijk helemaal ten onder is gegaan, vertelt Veronique trots over haar verleden en toekomstige projecten. Één ding is zeker, we hebben lang niet het laatste gezien van het online collectieportal en zeker niet van de gezonde samenwerking tussen de musea in de regio.

Verslaggever Sofie van de Vreede sprak met Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum, over de opzet van de collectieportal, het stuk dat hem het meest aanspreekt en de podcast met betrekking tot de musea in de regio. De reportage is hieronder te beluisteren.

https://soundcloud.com/sofie-van-de-vreede/reportage-stef-van-breugel-gooise-museumschatten-door-sofie-van-de-vreede

Over de auteur

Ratha Alphonse

Professioneel cricketspeler en sportliefhebber

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *