“Ik geloofde het niet”, zei Sonny Cecilia Vonk (32). De eigenaar van restaurant Taberna Samen, gelegen in de Leeuwenstraat, was eerst nog sceptisch over het besluit om de horeca weer te openen. Toen de dagen verstreken en 1 juni steeds dichterbij kwam, bleek dat dit besluit toch echt realiteit werd.

Cecilia Vonk en mede-eigenaresse Sam Blom (29) hadden de eerste paar dagen na het nieuws over de heropening van de horeca weinig vertrouwen. “De keer daarvoor is het ook uitgesteld. Ik dacht dat ze dit zouden roepen, zodat we een streefdatum hadden. We voelden ons wel een beetje aan het lijntje gehouden.” Toen de gemeente met regels voor de horeca van Hilversum kwam, besefte de restauranteigenaar dat het echt gaat gebeuren. hij mag op 1 juni zijn deuren weer openen.

Cecilia Vonk beschrijft de heropening als een nieuwe start. “Maandag voelt het alsof ik weer in de zaak begin als de eerste dag van ondernemer zijn. We beginnen gewoon weer op nul, het wordt opbouwen.” De zaak moet veel veranderingen ondergaan om de regels van het RIVM en de Koninklijke Horeca Vereniging te kunnen volgen. Aan de deur zal een zeepdispenser staan zodat mensen hun handen kunnen desinfecteren, er komt een grote poster met alle maatregelen die Taberna Samen hanteert, er zijn stickers op de grond geplakt die de looproutes aangeven, en er staat iemand bij de deur die de vijf vragen gaat stellen aan de gasten. “Heeft u klachten gehad? Heeft u een huisgenoot met klachten? Bent u in de afgelopen zeven dagen positief getest op corona? Heeft u een huisgenoot die positief getest is en bent u daarmee de afgelopen twee weken in contact gekomen? Bent u in thuisisolatie omdat u contact heeft gehad met iemand die het virus heeft?”

Met de vijf vragen regeling was Cecilia Vonk niet heel blij. “Wij zijn een horecaonderneming en staan voor gastvrijheid. Dit wordt nu lastig, omdat je nu ook voor politieagent en verpleger moet spelen.” Toch is de 32-jarige ondernemer blij dat er regels zijn opgesteld. Het is volgens hem makkelijker om de controle over de horeca te houden, en het geeft structuur.

De gemeente heeft een grote rol gespeeld bij de heropening van de horecazaken in Hilversum. Volgens Cecilia Vonk is de gemeente een beetje rommelig en onduidelijk, maar bereidt om heel veel te doen op een snelle manier. “We mogen ons terras uitbreiden en op de straat gaan staan.” De gemeente werkt in deze tijd extra snel om iedereen te helpen met de maatregelen. “Normaal gesproken duurt het heel lang voordat je ergens goedkeuring voor krijgt. Nu is gewoon alles mogelijk. Zolang het voor de veiligheid te doen is en we de regels volgen, willen ze meedenken.” De gemeente heeft besloten dat iedereen een extra stuk terras mag. De Groest is hier zelfs fietsvrij voor gemaakt. De restauranteigenaar vertelt ook dat hij voor het extra stuk terras niks hoeft te betalen, wat normaal wel zou moeten.

Cecilia Vonk is niet alleen positief over de gemeente, maar ook over de manier waarop horecaeigenaren in Hilversum met elkaar omgaan. “Ik heb saamhorigheid nog nooit zo erg meegemaakt, het voelt alsof het koningsdag is”, zegt hij. “Ondernemers lenen terrassen uit aan andere horeca als ze dichtgaan, iedereen groet elkaar. De horeca onderling steunt elkaar gewoon en dat is mooi om te zien.”