Van lege muur tot levendige mus

Van lege muur tot levendige mus

Door: Paula Puia

Vanaf afgelopen maandag kun je het enorme kunstwerk met vleugels zien hangen. Als je richting de Riebeeck galerij rijdt zie je hem al van ver aankomen. De onthulling van de enorme mus, die sinds zondagnacht aan de zuidgevel van de galerij hangt, was op donderdag 16 december. Achter de totstandkoming van de mus zit al een enorm verhaal, maar hoe het idee überhaupt tot stand is gekomen is weer een verhaal apart.

De mustang van opa

Wanneer je de galerij van Diederick Kraaijeveld inloopt ruik je de geur van vers gezaagd hout. Overal staan kunstwerken en overal om je heen zie je hout in alle soorten en maten. Kraaijeveld was altijd al bezig met hout.

“Ik heb het altijd al prachtig gevonden om iets wat leefde een nieuw leven te geven.”

Aldus Diederick Kraaijeveld. Het begin van zijn carrière als kunstenaar begon toch wel op een duidelijk moment. Als Kraaijeveld op vakantie ging, zat hij vaak in een groot landhuis in Frankrijk. Naast dit huis stond een enorme werkschuur waar hij, als hij na een paar dagen klaar was met het niks doen, begon rond te snuffelen en dingen begon te maken. Op een dag toen Kraaijveld weer terug was van vakantie, begon hij aan zijn eerste project. Kraaijeveld had nog helemaal geen werkplaats, dus zat hij thuis aan de keukentafel waar hij met wat oud, verzameld hout de mustang van zijn opa na probeerde te maken. Het duurde en duurde, maar Kraaijeveld zat in zijn element en had de smaak te pakken. De mustang was zijn eerste kunstwerk en de poort naar zijn carrière als houtkunstenaar. Nu meer dan vijftien jaar later en tientallen kunstwerken verder kreeg hij van zijn eigen stad een opdracht. Kraaijeveld mocht een mus maken voor in Hilversum. Toch was het een ander gezicht dat hem deze specifieke opdracht gaf.

Een initiatiefnemer met een doel

Raoul van de Wetering is het gezicht achter het idee van de mus. Van de Wetering zet zich al jaren in voor ‘streetart’ en probeert de straten van Hilversum zo mooi mogelijk te kleuren.

“Openbare kunst is gewoon wat waard, het zegt iets over de stad.”

Aldus Raoul van de Wetering. Zo kun je wanneer je uit het raam van de trein kijkt, tussen Hilversum centraal en de kleine spoorbomen, de meterslange muur met graffiti kunstwerken zien. Ook dit was een initiatief van van de Wetering. Maar waar is het idee van de mus dan vandaan gekomen? Van de Wetering kende Diederick Kraaijevelds werk al en hij wilde graag een stukje van zijn kunst in Hilversum hebben.

“Het leek me een hele mooie mix om streetart en de kunst van Diederick samen te brengen.”

Aldus Raoul van de Wetering. Hij merkte op dat de wijk waar de mus nu hangt een vrij nieuw en opkomend is en wel wat liefde kon gebruiken. Door hier een kunstwerk op te hangen willen ze de wijk in het licht zetten en iets meer kleur geven. Het is een mooi begin aan de groei en bloei van de wijk.

De mus heeft haar nestje gevonden

De mus is dus bedoeld om de Hilversumse wijk iets meer kleur te geven. Het idee was vanaf het begin al om de mus buiten te hangen zodat iedereen hem kan zien en kan bewonderen. Echter, Diederick Kraaijeveld had nog nooit stukken voor buiten gemaakt en heeft dus veel tijd moeten stoppen in het beschermen van de kunst tegen het weer. Uiteindelijk is het een immens groot kunstwerk van wel 620 cm hoog en 530 cm breed geworden. In de nacht van zondag 12 op maandag 13 december, is de mus in zeven delen opgehangen aan de gevel van het appartementencomplex boven de Riebeeck galerij, wat zoals je je misschien wel kunt voorstellen, een flink karwei is geweest.

De Hilvermus die de straten kleurt

Raoul van de Wetering stapte in dit avontuur met een duidelijk doel. Diederick Kraaijeveld heeft er alles aan gedaan om dit doel te verwezenlijken. Tijdens de onthulling staat iedereen met schitterende ogen te kijken naar het stuk.

“Ik had hem natuurlijk al gezien, maar nu die op de gevel zit ben ik toch echt mega trots.”

Aldus Raoul van de Wetering. Hilversum wordt mede door van de Wetering en Hilversummers.nl steeds mooier gemaakt. Het doel is behaald en de stad is gekleurd. Kijkt u maar eens om u heen, misschien is het dan niet een mus, maar een muurschildering of een creatief portret wat u ziet hangen. Met een beetje geluk vliegt u zo langs de nieuwe Hilversumse parel of zoals veel Hilversummers hem nu al noemen, de Hilvermus.

Kom meer te weten over hoe Diederick Kraaijeveld te werk is gegaan en wat er allemaal vooraf ging aan dit proces. Onze verslaggeefster Paula Puia spreekt met Diederick Kraaijeveld over zijn werk.

Over de auteur

Roos Weidema

Ik ben Roos Weidema. Ik ben 17 jaar oud en ben eerstejaars student op de school voor journalistiek in Utrecht. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken. mailadres: roos.weidema@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.