Planten zat? Ruil ze om in de plantenbieb

Planten zat? Ruil ze om in de plantenbieb

Initiatiefnemer Cato Slotboom (22) bij de plantenbieb. Foto: Cato Slotboom

Cato Slotboom (22) is een plantenbieb in Hilversum begonnen. Daar kun je planten (maar ook zaden, moestuingewas en bloemen) ruilen met elkaar. Heb je een plant waar je op uitgekeken bent, dan kun je deze in de bieb zetten en een gelijk aantal weer mee terugnemen. 

De plantenliefde van Slotboom zelf is ontstaan doordat haar oma, die extreem groene vingers heeft, haar al toen ze klein was leerde hoe ze een moestuin moest aanleggen. “Ik ging toen langs de huizen in de buurt met de zelfgekweekte kruiden, groente én een prijslijst.” Toen Slotboom een aantal jaar geleden in Hilversum kwam wonen, heeft haar buurvrouw haar aangestoken met de liefde voor kamerplanten. “Het begon met de bekende pannenkoek, oftewel de Pilea Peperomioides, en een Sanseveria. Toen we twee jaar geleden gingen verhuizen naar een echt huis is het plantenvirus pas echt overgeslagen en kwam de ene plant na de andere in huis,” aldus Slotboom. 

Het idee voor de plantenbieb is ontstaan doordat Slotboom lid is van de Facebookgroep ‘Kamerplanten en stekjes’. “Hierop zag ik af en toe wel eens een gedeelde post voorbijkomen, afkomstig vanuit Amerika met als titel ‘goals’, wat betekent dat je iets geweldig vindt. Blijkbaar is een plantenbieb in Amerika iets heel normaals. Toen ik een aantal weken geleden contact kreeg met iemand die er net een in Veendam had opgezet, dacht ik: wat houdt mij tegen?” Al snel werd toen de Hilversumse plantenbieb geboren. 

Mocht je zelf geen plant hebben om te ruilen, dan mag je af en toe toch een plantje meenemen. Maar dit kan natuurlijk niet te vaak, omdat Slotboom anders zelf geen planten meer over heeft voor het aanvullen. Daarnaast staat er nu wel een doneercode bij de plantenbieb, voor degenen die alleen een plantje meenemen maar niet terugzetten en toch iets terug willen doen. “Zij kunnen dan een zelfgekozen bedrag doneren, wat ik vervolgens gebruik voor het onderhouden van de bieb en onder andere potgrond. Als de planten er eenmaal staan, dan zorg ik voor de verdere verzorging totdat ze een nieuw huisje krijgen!” 

Als je je plant gaat ruilen tegen een andere plant waar je geen kennis over hebt, dan deelt Slotboom graag haar kennis met je. “Ik sta natuurlijk niet dag en nacht naast de bieb, dat zou een beetje obsessief zijn. De meeste mensen spreek ik dus ook niet persoonlijk. De afgelopen dagen heb ik een aantal mensen gesproken die bijvoorbeeld even naar binnen seinden. Zij hadden geen naam opgeplakt en vroegen inderdaad of ik de naam wist en of ik een naamsticker had.” De plantenbieb is pas net begonnen, maar de meeste planten die Slotboom voorbij ziet komen, kent ze wel. Als ze een plant niet kent en het heeft directe verzorging nodig, dan kan informeert zij bij haar oud-buurvrouw, die volgens Slotboom een lopende encyclopedie is. 

Slotboom heeft al veel positieve reacties gekregen op de bieb. Deze zijn terug te lezen in een gastenboekje dat in de plantenbieb ligt en online. Ze krijgt vaak de reactie dat mensen het een leuk initiatief vinden. “Zo leuk om te zien dat mensen daar daadwerkelijk iets inschrijven en alleen maar positieve dingen! Als mensen een plantje ruilen steken ze vaak nog even hun duim op voor het raam: leuk om te zien. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich zorgen maken over het feit of niet de hele kast wordt leeggeroofd ’s nachts, maar daar ben ik luchtig onder. Het is een kwestie van vertrouwen in elkaar en nemen ze wat mee, dan zien we wel weer verder.”  

Slotboom geeft aan dat de plantenbieb ook na de coronatijd nog doorgaat: “De bieb blijft gewoon tot wanneer het leuk blijft en goed loopt. Daarnaast moet ik er natuurlijk wel tijd voor hebben, want het eist zeker meer aandacht dan bijvoorbeeld een mini-boekenbieb. Voor nu is het hartstikke leuk en geniet ik elke keer weer als ik thuiskom en zie hoe de bieb erbij staat!”

De plantenbieb is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 – 21:00 uur en op zaterdag en zondag van 10:00 tot 22:00 uur. Gedurende deze tijdstippen is iedereen van harte welkom op de Geuzenweg 248 in Hilversum.

Over de auteur

Mirella Waaijenberg

Mirella is redacteur voor YouNews 4. Haar interesses liggen vooral bij maatschappelijke en culturele thema's in de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *