Hilversum

Selecteer Pagina

Aandacht voor duurzaamheid bij Fair Fashion Sunday 

Aandacht voor duurzaamheid bij Fair Fashion Sunday 

Voor het tweede jaar op rij is de Fair Fashion Sunday georganiseerd, waar je kleding kan ruilen, tweedehands kan kopen en kan laten repareren. Hierbij gaat het voornamelijk om duurzaamheid, kleding niet weggooien en een nieuw leven inblazen. Het is een onderdeel van de Duurzame Dagen en wordt georganiseerd door Hilversum 100. Het gebeurt allemaal in Vonk in de Wijk, een pand dat vaker wordt gebruikt voor soortgelijke evenementen, de verschillende activiteiten staan door het pand verspreid. 

Ynske Betlem (45), een van de organisatoren, vertelt dat er van alles te doen is. Het pand binnengelopen is er links de Vintage Kilo sale, waar tweedehands kleding op de prijs van 7,50 euro per kilo kan worden gekocht. Iets verder doorgelopen is er Sus&So en de inzamelactie van Blue Loop, deze beide initiatieven gaan voor duurzame en gerecyclede kleding, waarbij Blue Loop probeert om zoveel mogelijk spijkerbroeken in te zamelen. Achter de Sus&So staat een tafel met naaimachines, waar kleding kan worden gerepareerd. Nog verderop staat Melinda Hildering van Mn Pakkie An, die kledingadvies geeft. Ook is er nog de workshop ‘Retteketet! Red een Pet’ waar je een pet kan stylen naar je eigen smaak. Achterin, in een eigen kamertje, is er als laatste de Hilversumse Ketting Kledingruil. 

Ron van de Wiel (41), onderdeel van Blue Loop Originals, vertelt hoe oude, versleten spijkerbroeken worden ingezameld om weer nieuwe kleding te maken. Het kan ook worden gedowncycled, vertelt Van de Wiel, je hebt een mooi product dat je stopt in iets dat geen vervolg leven meer heeft. Zo wordt er van de broeken ook isolatiemateriaal gemaakt. Van de Wiel vertelt hoe het recycleproces ongeveer gaat: ‘Je hebt twee opties, één: mechanisch, twee: chemisch. Chemisch wil niet per se zeggen heel slecht, je hebt verschillende chemie om het ook goed te doen. Wij doen het mechanisch, je gooit het in een machine en met hele grote rollen met spijkers erop rijt je die jeans eigenlijk aan flarden totdat je vezeltjes overhoudt.’ Achter de tafel waar je de jeans kan inleveren is ook een wand waar het van broeken gemaakte isolatiemateriaal op de muur is aangebracht, zo kun je dus zien waar je oude spijkerbroeken terecht zouden kunnen komen. De machine om de broeken tot vezels te malen is heel groot en laat alle metalen onderdelen zoals knopen en ritsen vallen, zodat alleen de stoffen overblijven. Die kunnen dan later worden geweven tot stof voor nieuwe kleding of kunnen worden verwerkt in isolatiemateriaal. Zelfs het fijnste materiaal dat uit de machine komt kan worden hergebruikt, in bijvoorbeeld papier, alles wordt dus gerecycled. ‘Vaak heb je dus gerecyclede kleding en dan denk je gewoon ‘oh, dat is een t-shirt’ maar wat eraan voorafgaat is eigenlijk heel mooi’, vertelt Van de Wiel. 

Verder is er ook een Red-de-Pet initiatief, waar je voor een paar euro een eigen pet kan kiezen, geel of blauw, die je vervolgens kan beschilderen of met stiften kan bewerken. Aan de tafel zitten dan ook verscheidene kinderen en hun ouders de petten te versieren. Waarna deze met een lak kunnen worden bespoten en mee naar huis kunnen worden genomen. Dennis Tarmedi (49), een van de bedenkers van het initiatief, laat weten hoe het tot stand gekomen is: ‘We kregen een tip dat iemand deze petten na een bedrijfsevent wilde weggooien, dus zeiden we: “waarom gebeurt dat eigenlijk? We kunnen er nog zoveel leuke dingen mee doen.”’ Hierna kwamen ze met het idee om Red-de-Pet te organiseren. ‘Anders belanden ze bij het vuil, terwijl je nu mensen blij kan maken.’

Wil je meer weten over de activiteiten die plaats vonden op de Fair Fashion Sunday? Chimène de Jonge sprak in het audio-verslag hieronder met Maggie Chun (40) over de kleding-ruil die plaats vond, The Clothingloop. Ook sprak ze Roos Rijcken (45) in het Do It Yourself Kleding Repair Cafe van ClubR.

Over de auteur

Heleen van Leeuwen

Heleen van Leeuwen is een achttienjarige student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, opgegroeid en wonende in Cothen. Hiervoor heeft ze haar vwo afgerond. Ze heeft veel interesses, vooral op het gebied van wetenschap en cultuur. Onderwerpen zoals de ruimte en techniek, maar ook geschiedenis, fascineren haar en ze vindt het dan ook leuk om te lezen over de ontwikkelingen en ontdekkingen in die vakgebieden. Ze houdt ervan om verhalen van mensen te horen, en volgt grote gebeurtenissen graag op de voet via nieuwssites. Ze is erg geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Een van Heleens hobby's is creatief schrijven, waaruit ook de interesse voor deze opleiding is ontstaan. Ook is ze creatief en tekent ze en schildert ze. Maar na de school voor journalistiek weet ze ondanks deze interesses nog niet welke kant ze op wil, documentaires maken lijkt haar interessant, maar ook podcasts en stukken schrijven liggen haar wel. Ze houdt haar opties nog open en kijkt rond, aangezien dit allemaal nog nieuw voor haar is.