Studenten missen geld door onwetendheid en raken zo in financiële problemen

Studenten missen geld door onwetendheid en raken zo in financiële problemen

Bron: CBS

‘Nibud: Mbo’ers missen geld omdat ze toeslagen niet kennen’, klonk bij onder andere het AD van de week. In het artikel ging het om het feit dat veel studenten niet weten dat zij geld van de overheid kunnen krijgen, zoals een zorgtoeslag. Het ging daarbij om meer dan een kwart van de studenten. Maar door die onwetendheid kunnen zij financieel in de problemen komen. Wat voor impact heeft deze financiële stress op het mentale welzijn van studenten?

Cijfers

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) deed de afgelopen periode onderzoek naar de geldzaken van mbo-studenten in 2021. In het jaar 2016 deden zij hetzelfde onderzoek, het percentage van mbo-studenten met schulden was daar 37%. In 2021 is dat percentage gedaald naar zo’n 28%. Klinkt als vooruitgang, maar nog steeds lijdt die 28% mbo-student aan schulden. Wat voor stress brengen die schulden met zich mee?

Financiële problemen

Het is algemeen bekend dat sommige studenten met schulden zitten. De totale studieschuld van de huidige studenten en oud-studenten bedroeg begin 2021 24,4 miljard euro, bleek uit cijfers van het CBS. Het jaar daarvoor bedroeg de totale studieschuld 22,8 miljard euro. Ik ging in gesprek met Jasper van Vugt, cognitief psycholoog en docent aan de Hogeschool Utrecht.

“Uit een pas getoond onderzoek van het Nibud blijkt dat meer dan een kwart van mbo-studenten rood staat of een betalingsachterstand heeft, wat vindt u daarvan?” Daarop zegt Jasper het volgende: “Ik vind het schokkender dat zo weinig mbo-studenten zorgtoeslag aanvragen, dit is geld waar ze recht op hebben, maar niet bewust van zijn of de moeite doen om het aan te vragen”.

Maar waarom steken mensen zich in de schulden. “Die schulden worden helaas aangewakkerd door kapitalisme en sociale media; directe behoeftebevrediging en gespreide betalingsmogelijkheden gekoppeld aan het idee dat bezit en dat aan anderen tonen belangrijk is, dat draagt bij aan het aanschaffen van producten waar je op dat moment het geld niet voor hebt. Dat kan op de langere termijn grote problemen met zich meebrengen” aldus Jasper.

Onwetendheid

Veel studenten weten dus niet dat ze recht hebben op geld van de overheid, en hoe ze dat vervolgens moeten aanpakken en er hulp voor moeten vragen. Jasper vindt dat er in het reguliere middelbare school onderwijs, bij een vak als economie, aandacht moet zijn voor gezond, financieel handelen. “Wat is rente, wat betekent schuld, hoe stel je een simpele huishoudbegroting op, hoe werkt belasting betalen en toeslagen aanvragen?” aldus Jasper.

Zelden merkt hij dat er studenten zijn die last hebben van financiële stress. “Zelden. Zowel vorig jaar als dit jaar had ik een student die geen eigen laptop had. In beide gevallen heb ik ze geholpen door ze aan de mediadesk te koppelen, zodat ze een laptop in bruikleen kregen. Verder bespreek ik financiële zaken met studenten. En hoor ik er niet over in SLB-gesprekken (gesprekken met de mentor, red.)

Een van de studenten die een laptop in bruikleen had, maakte aantekeningen met pen en papier en was hier content mee. “De laptop gebruikte ze voor het inleveren van opdrachten”, aldus Jasper.

Audioreportage

Verslaggeefster Lieve Scholtze sprak met Louise Babels, landelijk ambassadeur van het Mbo.

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hoi! Ik ben Jasmijn, ook wel een vrolijke mafkees, fashion freak, hondenliefhebber, razende reporter én gek op reizen! Heeft u een leuk of interessant nieuwtje over Hilversum? Laat het mij vooral weten! jasmijn.brasser@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.