Beleidsplan Bescherming & Opvang moet specifieker van de SP

Beleidsplan Bescherming & Opvang moet specifieker van de SP

Afgelopen woensdag vond er weer een gemeenteraadsvergadering van Hilversum plaats. 22 kijkers zaten via YouTube de vergadering te volgen. Het duurde maar liefst 3 uur voordat ze bij agendapunt 12 kwamen. Namelijk, het beleidsplan Bescherming & Opvang. Op de agenda kon je zien dat veel fracties voorafgaand in de raadscommissie al akkoord gingen met het plan, behalve de SP. Zij lieten weten dat ze een voorbehoud hadden. Maar wat is een voorbehoud en wat was die? SP-raadslid Bianca Verweij vertelt het.

22 kijkers zaten via YouTube de raadsvergadering live te volgen. De raadsvergadering wordt vriendelijk om 20.00u. s ’avonds geopend door de voorzitter. Ze begint al gauw aan de presentielijst en gaat alle 37 raadsleden bij langs. Om de beurt hoor je ze ‘aanwezig’ roepen en zie je ze in een flits voorbijkomen. De vergadering had in totaal 13 agendapunten. Beleidsplan Bescherming & Opvang was agendapunt nummer 12. Dat het een lange zit zou gaan worden, was wel te verwachten. In totaal duurde de vergadering bijna 4 uur lang.

Elke vier jaar is het verplicht om bepaalde beleidsplannen te maken. Zo is het ook verplicht een plan te maken waar het gaat om bescherming en opvang. Een maand geleden presenteerde Wethouder Floris Voorink het plan. Het plan geeft weer hoe men regionaal de zwakkeren in onze samenleving hulp biedt. Het regionale crisisbeleid kreeg veel steun onder de fracties in de raadscommissie en daarom had het plan toen al de meerderheid van de stemmen. Eén partij na, de SP. Zij had, zoals het in de documenten staat, ‘een voorbehoud’. Maar wat was dat voorbehoud?

Op het moment dat de vergadering bij agendapunt 12 belandde om erachter te komen wat dat voorbehoud dan is bleek de SP al hun spreekminuten al benut te hebben en konden ze niet reageren op het beleidsplan.

“Je hebt maar liefst 16 minuten per fractie per vergadering en dat betekent snel praten en kiezen. Dit was mijn portefeuille en ik had heel graag iets willen toevoegen, maar helaas door een communicatiefoutje met mijn collega van de SP hadden we al onze minuten gebruikt toen we bij dit thema belande.” Vertelde Bianca Verweij van de SP.

Volgens Bianca is het beleidsplan goed. En hetzelfde als vier jaar geleden. Dat ziet ze als iets positiefs, maar ook zeker iets als negatiefs. “Ik heb mijn zorgen. Vier jaar geleden hadden we hetzelfde beleid en toen werd er al vrij weinig gerealiseerd.”

Bianca vindt dat er veel meer ingezoomd moet worden op Hilversum. De vraag ‘Hoe gaan we dit aanpakken?’ moest volgens Bianca ook uitgewerkt zijn, helaas was dat niet het geval.

SP wil de buurthuizen weer terug. Loopbaanbegeleiders moeten worden ingezet om die doelgroep aan nieuw werk te helpen. “Vergeet niet, het zijn mensen die uit moeilijke periodes van hun leven komen. Zij hebben dat hulp hard nodig, want nu zie je dat ze weliswaar uit de crisis zijn gekomen maar nog niet in staat zijn om hun leven op te pakken. Oftewel de wederopbouw van hun leven. Daar zouden we veel meer geld en energie in moeten stoppen.”

Ergens in het eerste kwartaal van 2022 komt er een nieuwe vergadering waarin de SP zich sterk gaat maken voor de bovenstaande, benoemde punten. “Het niet mee instemmen met het plan zou onterecht zijn, want het plan mag er zijn. Nu nog alleen de concrete stappen.”

Mijn collega Jesper Gorter spreekt met Jan Peter Otto commissielid bij de SP:

https://soundcloud.com/user-309377337/sp-interview-jesper-gorter-d06?si=8fc68145aaa949e2927008f0e60fd5ea&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Jesper Gorter

Ik ben Jesper. Ik kom uit Hilversum en ben een beginnende journalist die items maakt over Hilversum. email: Jesper.gorter@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *