Een handje helpen tijdens de kersttijd

Een handje helpen tijdens de kersttijd

Kerstboom in volle glorie

Hoewel kerst voor velen een feest van licht en liefde betekent, kan het voor anderen ook juist gevoelens van eenzaamheid opwekken. Vooral bij ouderen is het vaak het geval dat eenzaamheid sterker wordt ervaren rondom de kersttijd. De coronacrisis heeft de eenzaamheid onder ouderen in sommige gevallen zelfs verergerd. Medestudente Merthe sprak met Tamara, een vrijwilliger bij voedselbank Gooi en omstreken om te kijken hoe de voedselbank een steentje bijdraagt tijdens de kersttijd. Ik sprak met een medewerker van verpleeghuis de Beukenhof in Loosdrecht, om te vragen naar de manier waarop eenzaamheid wordt bestreden in het verpleeghuis.

Het mooiste van mijn werk is wanneer ik iets voor iemand kan betekenen, al is het maar iets kleins.” Vertelt Rosita. Rosita is al 20 jaar werkzaam bij verpleeghuis de Beukenhof in Loosdrecht. Het mooiste van haar werk vindt ze het helpen van mensen en hen “een thuisgevoel kunnen geven.”

Verpleeghuis de Beukenhof is een onderdeel van zorgorganisatie Inovum. Het verzorgingstehuis bevindt in een mooie groene omgeving. Het doel van de zorgorganisatie is de kwaliteit van de cliënten verbeteren en in stand te houden. Rosita helpt dementerende ouderen bij het doen van dagelijkse klusjes zoals koken en mensen naar bed brengen.

Eenzaamheid, je afgezonderd voelen door het gemis aan sociale contacten kan ook optreden wanneer iemand wél contacten heeft. Eenzaamheid is te herkennen aan negatieve gevoelens zoals leegte, verdriet, vermoeidheid.

Rond de Kerstdagen worden er bij verpleeghuis de Beukenhof extra activiteiten gehouden om eenzaamheid bij de bewoners te verlichten zoals bijvoorbeeld: breien, wandelingen en knutselen. In de decembermaand werden er door de ouderen ook kersttukken gemaakt en verkocht op een kerstmarkt voor goede doelen.

Tijdens de coronatijd was het voor veel ouderen ook een eenzame periode. Er was geen contact meer met familie of familie kon niet langskomen. Er was dus geen face-to-face contact meer met dierbaren. Er ging toen extra aandacht naar de ouderen die dat nodig hadden. Zo maakt het verpleeghuis het leven een stukje aangenamer tijdens de eenzame kersttijd.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een actieprogramma genaamd Een tegen eenzaamheid. Er worden ook reclames op televisie uitgezonden door de rijksoverheid over eenzaamheid. Met als doel: minder eenzaamheid bij ouderen. Door dit actieprogramma hoopt de overheid dat het onderwerp eenzaamheid bespreekbaar wordt en dat signalen van eenzaamheid bekend onder het volk worden.  Misschien maken ouderen dit jaar een minder eenzame kerst door als Rosita’s inspanningen en het actieprogramma van de overheid effect hebben.

Hieronder het interview van verslaggeefster Merthe Tjaardstra zij sprak met Tamara, over hoe de voedselbank te werk gaat rondom kerst

[embed]https://soundcloud.com/merthe-625529265/interview-tamara-voedselbank?ref=clipboard&p=i&c=1&si=62994C30C61B49F7814BBC585DE41221&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Jamie Helmonds

Hilversum.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *