Het is algemeen bekend dat daklozenopvangen zich aan het eind van het jaar voorbereiden op een grotere golf mensen. De winter komt eraan en het wordt steeds kouder. Ook in Hilversum wordt hier rekening mee gehouden bij Daklozenopvang De Cocon.
De daklozenopvang
De kerstversiering aan de buitenkant van het gebouw vormt een deken van gemoedelijkheid over de strakke, industriële bouwstijl. Pijlen geven aan welke kant je op moet voor de daklozen -en crisisopvang. Aan de achterkant van het gebouw is een klein gebied waar de vogels vrolijk fluiten. De geluiden van het verkeer komen niet ver genoeg om ze af te schrikken, in tegenstelling tot het grootste deel van de bebouwde kom. Een onverhard voetpad in een groen stuk tuin leidt een stuk om het gebouw heen, tot de balkons en galerijen van de woningen verschijnen. De ingang van de daklozenopvang is een deur met verticale strepen in de drie primaire kleuren. Dit is waar alles samenkomt, want aan de buitenkant van het gebouw hebben verschillende vleugels ieder een eigen kleur. De overgebleven delen bestaan uit baksteenmuren afgedekt met de stalen constructie van brandtrappen.
De ontvangsthal
Achter de deur zit een hal met een balie. Twee beveiligers en tevens begeleiders ontvangen bezoekers en bieden drinken aan. Het koffieapparaat maakt voortdurend geluid, want als er geen koffie wordt geschonken, pompt het wel schoon water naar het reservoir. De vier volle wasmanden die naast elkaar tegen de muur staan, tonen aan dat daklozen hier onder meer hun kleding kunnen wassen. De vriendelijkheid van de werknemers doet veel goeds met de sfeer. Het is gemoedelijk ondanks de inrichting die ook binnen als strak en praktisch kan worden beschouwd. De huiselijkheid zit grotendeels in de inrichting van de kamers die als woonruimte worden gebruikt, maar bewoners en werknemers nemen het mee naar de rest van het gebouw.
Een goede voorbereiding
Het is relatief rustig, ondanks de algemeen bekende landelijke piek in wintertijd. “De belangrijkste oorzaak is dat er een goedwerkende daklozenopvang is waar iedereen terecht kan, dus in principe zou je helemaal niemand op straat hoeven te zien,” legt Harro Koeleman, manager bij De Cocon, uit. “We vinden dat iedereen gewoon wel binnen moet kunnen zijn. Altijd; niet alleen in de winter. Het is nooit prettig en mensen horen gewoon niet op straat te leven, of het nou min tien of plus tien graden is. Onze regeling is dat iedereen in de daklozenopvang terechtkan die dat nodig heeft.” Ondanks de soepele regeling stelt De Cocon ’s winters zeven extra bedden beschikbaar. “Het is niet per se zo dat, als het heel erg vriest, het veel drukker is dan als het gewoon een beetje koud is, maar in de winter zijn we wel beter voorbereid op een grotere toeloop.”
Effectieve regeling
De Cocon werkt volgens een systeem waarbij mensen worden opgevangen en begeleid tot ze in staat zijn om zelfstandig te wonen. “Als het zo ver komt dat je in een opvang terechtkomt, vind ik het belangrijk dat je zo snel en zo goed mogelijk geholpen wordt. Dat is in de afgelopen jaren steeds meer geprofessionaliseerd, dat je zo kort mogelijk in de opvang zit, en zo snel mogelijk doorgaat naar een woning.” Omdat we nu ook in een landelijke woningcrisis zitten, is dit in veel gevallen de volgende belemmering. “Het is wel zo dat als je in de opvang bent en je reageert op woningen, dan kun je na een jaar een urgentie krijgen. Dat is een hele mooie regeling voor deze doelgroep om in de doorstroom van de opvang mensen naar hun eigen woning te leiden.”
Verslaggever Sofie van de Vreede nam tevens een kijkje in Inloophuis Wording, gevestigd aan de Vaartweg. De audioreportage valt hieronder te beluisteren.
[embed]https://soundcloud.com/sofie-van-de-vreede/reportage-inloophuis-wording-sofie-van-de-vreede[/embed]Tekst: Sofie van de Vreede