Het verhaal achter de kerstboom

Het verhaal achter de kerstboom

Ingang van verkoop duurzame kerstbomen bij VONK in de wijk.

Sinterklaas is bijna al een week uit het land en dat betekent dat kerst eraan komt. Bij de ingang van de Gamma tref je medewerkers aan die weer de jaarlijkse, periodieke taak erbij hebben gekregen namelijk, het verkopen van kerstbomen. De vragen zoals ‘waar komen eigenlijk de kerstbomen van de Gamma vandaan, is de behoefte van de consumenten aan het veranderen en past de kerstboom nog wel bij de duurzaamheid van tegenwoordig’ worden hieronder beantwoordt.

Als je een kerstboom wilt kopen denk je al heel snel aan de Gamma. Daar, voor de ingang, heb je een hoekje met allemaal kerstbomen ingewikkeld in netjes. Rond 12u ’s middags is de drukte gering, maar gedurende de dag loopt de drukte licht op. In het weekends is het, het drukst. Nu in verband met de huidige coronamaatregelen zie je niet de druktepiek rond de avonden na werktijden, maar in het weekends.

Omdat de kerstbomen bij Gamma buiten worden verkocht is mondkapje dragen geen verplichting. Je ziet ook dat mensen daar gebruik van maken. Je krijgt bijna het gevoel dat er geen coronacrisis heerst. Rondkijkend, opzoek naar de perfecte kerstboom in je woonruimte. Je ziet stelletjes met elkaar, wijzend naar een bepaalde kerstboom, overleggen of dat de juiste is. ‘’Nee”, zegt ze. “Ik vind deze kerstboom te breed en ik denk dat de boom te veel ruimte in beslag zal nemen.”

De meeste bomen komen uit de Baltische Staten. En de kerstbomen die je bij de Gamma kunt krijgen komen allemaal uit Denemarken. Bij elke gekapte boom, wordt er een nieuwe geplant. Dat is de afspraak die de Gamma met de leverancier uit Denemarken heeft.

Afgelopen woensdag heeft de Gamma meer kerstbomen besteld omdat ze nu al een tekort hebben. Daarmee kan Laurens Miedema, manager marketing & communicatie Gamma, bevestigen dat ze meer verkocht hebben dan vorig jaar. Reden? “Ik denk door de coronamaatregelen?”, zegt Laurens. Laurens denkt dat wegens de heersende avondlockdown, mensen geneigd zijn om het dan maar thuis gezelliger te maken en daarom besluiten een kerstboom in huis te halen. Een andere reden van de reële groei bij de Gamma zou kunnen komen door de IKEA. IKEA schijnt geen kerstbomen te verkopen wegens de heersende coronamaatregelen. “De zoektocht naar de perfecte kerstboom is een gebeurtenis op zich.” Zegt de woordvoerder van IKEA. En die kunnen ze wegens die maatregelen, volgens hun, helaas niet aanbieden.

Laurens Miedema merkt dat ieder jaar, beetje bij beetje, steeds bij wat meer mensen begint het te borrelen. De vraag naar duurzaamheid. ‘Is de echte kerstboom nog wel duurzaam?’ is dan de vraag. Maar die nieuwsgierigheid van de consument is nog vrij klein, volgens Miedema. Want laten we eerlijk zijn. De mensen die naar de Gamma gaan, gaan natuurlijk voor de echte kerstboom, want de alternatieven voor kerstbomen is niet per se hun specialiteit.

Sommige mensen kiezen voor een kunstboom omdat ze die mooi vinden. Anderen hebben een kunstboom in huis omdat ze denken dat die duurzamer is dan de echte kerstboom. Toch schijnt dat laatste niet te kloppen. De echte boom wordt jaarlijks opnieuw en opnieuw herplant en er zijn genoeg bomen die verbrand worden na gebruik. Maar dat weegt niet op tegen de hele productie van een kunstboom in een fabriek. Die uitstoot schijnt vele malen groter te zijn dan de uitstoot van de echte kerstbomen.
De meest duurzame manier is om je boom te herplanten en de boom volgende kerst opnieuw op te tuigen. Toch blijft het best lastig om de boom een jaar lang levend te houden. Volgens Laurens komt het door de soort boom die je hebt. Namelijk, de meest favoriete en verkochte kerstboom blijft toch de Nordmann. De Nordmann is namelijk donkergroen waardoor die levendiger lijkt. Tegelijkertijd is deze populaire boom ook de boom die het minst lang meegaat. Daar tegenover heb je de Servische Spar. Je kunt deze Spar herkennen aan een iets lichtere groene kleur. Soms een beetje wittig. Wellicht vinden vele deze boom iets minder mooi maar hij gaat wel een stuk langer mee, plus deze boom kun je succesvol herplanten en over een jaar opnieuw gebruiken.

“Koop een Servische Spar. Verbrand je boom niet na de kerst maar geef ‘m een plekje in je tuin. Verzorg je boom goed gedurende het jaar en haal de boom volgende kerst uit de grond. Lukt dat niet, heb je niet genoeg plek in je tuin, wees gerust. Er zijn genoeg stichtingen en organisaties die je daarbij kunnen helpen, “ vertelt Laurens.

Kortom, wil je duurzamere keuze maken omtrent je kerstboom? Dan is het herplanten van je Servische Spar misschien wel je volgende stap.

Verslaggeefster Quinn Holthuis ging het gesprek aan met Marileen Fabels, kwartiermaker bij VONK in de wijk. Een organisatie die volledig gericht is op duurzaamheid, en naast andere projecten ook duurzame kerstbomen verkoopt die opnieuw in de grond gezet kunnen worden doordat ze met kluit worden geleverd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.