Heftige sportmaatregelen, maar topsport uitgezonderd.

Heftige sportmaatregelen, maar topsport uitgezonderd.

Ratha Alphonse in actie voor Nederlands cricket team

Amateur sportlocaties moeten sluiten na 17:00 uur en amateurwedstrijden zijn verboden. Deze regels gelden niet voor topsportbeoefening. Dat is besloten in de persconferentie van afgelopen 18 december. Ik ging in gesprek met Ratha Alphonse, cricketspeler van het Nederlands A-elftal en Kampong Heren 1. Ook ben ik in gesprek gegaan met Duco Ohm Jr. 2e klasse “amateurcricketspeler” bij Kampong Cricket in Utrecht om te weten te komen hoe de professional en de amateur tegen de recente sportmaatregelen aankijken.

De nieuwe maatregelen die gelden voor de sport luiden als volgt: Binnensportlocaties zijn gesloten, buitensportlocaties mogen open tussen 05:00 uur en 17:00 uur. Deze regels gelden voor de amateursport vanaf 18 jaar. Een uitzondering is gemaakt voor de topsport. Daar gelden deze beperkingen niet en zijn trainingen en wedstrijden toegestaan.

Door NOC*NSF en de KNVB is afgesproken wat de definitie van topsport moet zijn. Er is een lijst samengesteld waarin 20 sporten zijn genoemd. Cricket is er daar een van. Onder de categorie profsporters vallen alle deelnemers binnen de topcompetities, alle sporters met een NOC*NSF-topsportstatus, alle sporters die een arbeidscontract hebben en/of voor hun inkomen hier afhankelijk van zijn. Het betreft de volgende topcompetities voor zowel mannen als vrouwen: eredivisie en eerste divisie voetbal, hockey, basketbal, rolstoelbasketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, zaalvoetbal, cricket, batminton, squash, tafeltennis en marathonschaatsen. [1]

Ratha Alphonse vertelt dat hij vroeger bij FC Utrecht professioneel voetbal heeft gespeeld als keeper onder de 11 jaar. Hij heeft bij Hilversum Cricket Club en Amsterdam Cricket Club gespeeld, voordat hij in 2016 de overstap naar Kampong Cricket Club maakte. In 2013 was Alphonse al aanvoerder geworden bij Nederland onder de 13 jaar. Recentelijk is het Nederlandse cricketteam op de derde plek geëindigd in het Europese cricketkampioenschap in Spanje. Daarnaar gevraagd vertelt Alphonse dat zijn zelfvertrouwen, commitment en zijn liefde voor de sport hem zover heeft gebracht om op topniveau cricket te kunnen spelen.

Ik snap enigszins dat er onderscheid wordt gemaakt tussen topsport en amateursport, maar dat betekent niet dat ik het er mee eens ben dat de amateursport stilstaat. Ik vind het spijtig voor de amateursporters dat deze maatregel genomen is.” Aldus Alphonse over de coronamaatregelen.

Kampong Cricket is een 118 jaar oude cricketvereniging en heeft ongeveer 200 leden. Kampong Cricket maakt onderdeel uit van Federatie SV Kampong samen met hockey, voetbal, tennis, squash en jeu de boules.

Duco Ohm Jr. speelt al 12 jaar cricket bij de club SV Kampong in Utrecht.  Hij had de volgende reactie op de nieuwe maatregelen: “Sporten is erg belangrijk voor de mentale gezondheid van mensen binnen de maatschappij, ook is het een uitlaatklep voor velen die nu weggenomen word door het dichtgooien van sportcentra en trainingsfaciliteiten.”

Hardlopen en touwspringen is de manier voor Duco om zijn conditie op peil te houden tijdens de coronamaatregelen. “Verder kan je ook niet veel meer dan dat.” Vertelt Duco. Daarnaar gevraagd vertelt Duco de maatregelen wel eerlijk te vinden aangezien er meer geld in topsport omgaat dan amateursport, desondanks is hij het niet met de maatregelen eens “Maar ja, het is nu tóch te koud om cricket te spelen” grapt hij.

De maatregelen gelden voor alsnog tot en met 14 januari 2022, maar helaas is het onzeker hoelang ze precies zullen moeten duren.

[1] Bron: rijksoverheid.nl

Over de auteur

Jamie Helmonds

Hilversum.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *