“Voor ons is dit virus een bevestiging dat het woord van God waar is.”

“Voor ons is dit virus een bevestiging dat het woord van God waar is.”

De Bijbelbus, een omgetoverde ambulance van Stichting Evangelisatie Sjofar, staat regelmatig op het plein voor het station van Hilversum. De stichting heeft als doel mensen te leren kennen met het woord van God en werkt door heel Nederland. “Met de coronacrisis gaat dat anders dan normaal”, zegt Jan-Dirk Liefting (53). Hij werkt als vrijwilliger in de Bijbelbus. Eerder deze maand was er discussie tussen gelovigen en de omgang met de coronamaatregelen. Toen insinueerden campagnevoerders van politieke partij Jezus Leeft in een reportage van de Telegraaf dat de maatregelen niet van belang waren omdat God boven de regels van de overheid staat.

“Wij houden ons aan de maatregelen, omdat God de regering heeft geschapen en wij geloven in het woord van God. Een samenleving zonder overheid zou een grote chaos worden. Wij geloven dat God de regering heeft geschapen en aan ons heeft gegeven om ons een ordelijk leven te bieden. Daarom proberen wij als goede burger en als goed christenen te leven: door ons aan de regels van de overheid te houden.

De coronamaatregelen hebben natuurlijk wel zo zijn consequenties voor het werk dat ik doe voor Sjofar. Ik ben gewend om mensen actiever aan te spreken. Op het Stationsplein, bijvoorbeeld, waar de hele dag mensen langs onze bus lopen, stappen we normaal gesproken op mensen af om zo een gesprek te beginnen. Ik kan ze folders geven met meer informatie en ik kan ze makkelijker vragen stellen over hun geloof.

Dat is nu niet mogelijk: we hebben nog steeds folders maar die liggen nu op tafel, wij zitten erachter om de anderhalve meter afstand te respecteren. Als voorbijgangers meer informatie willen, mogen ze zelf een boekje of folder pakken – zo voorkomen we lijfelijk contact. Daardoor hebben we wel minder gesprekken met de mensen die langskomen. We vallen opzich wel op met onze Bijbelbus en ons bord, dus we communiceren op afstand.

Normaal gesproken zijn we met vijf of zes mensen van de stichting in een stad bezig. Gezamenlijk hebben we dan honderden gesprekken op een dag met inwoners en voorbijgangers op straat. Dat is sterk verminderd sinds de coronamaatregelen. In totaal komen we nu op tien, soms vijftien, mensen uit.

Voor onze stichting maakt dat niet zoveel uit. We zijn geen kerk, dus we hoeven geen leden of inkomsten te werven. Ons doel is Voor God, en dus voor ons, is elk mens waardevol. Als we op een dag toch nog een paar goede gesprekken kunnen voeren, ben ik al heel dankbaar.

Op persoonlijk vlak put ik wel extra kracht uit de bijbel, wat voor mij de brief van God aan de mensheid is. Overigens overvalt deze crisis mij niet. Thuis, met mijn gezin, lees ik de bijbel dagelijks – soms meerdere keren op een dag. In de bijbel staat dat Jezus zijn volgelingen heeft gewaarschuwd dat zulke dingen kunnen gebeuren: aardbevingen, rampen maar ook dat er ook besmettelijke ziektes zullen komen. Wij kijken hier niet raar van op, voor ons is dit eerder een bevestiging dat het woord van God waar is.”

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *