Het makkelijke dier dat steeds minder makkelijk te vinden is

Het makkelijke dier dat steeds minder makkelijk te vinden is

Vroeger was het beestje regelmatig op straat te zien. Ook tijdens een wandeling door het bos was de kans groot dat je hem tegen zou komen.Tegenwoordig is de egel echter niet meer zo vaak te vinden. De veranderingen die de tijd en de mens met zich mee hebben gebracht, hebben ervoor gezorgd dat de overlevingskans van de egel steeds kleiner is.

De egels in hun natuurlijke habitat

In een bosrijke omgeving zijn de egels vaak nog wel zichtbaar. Ze hebben genoeg ruimte om hun eten te zoeken en om hun slaapplek voor de winter uit te kiezen. Dit jaar is het aantal egels echter met 50% verminderd. Egels houden van chaos. Een rommelige, natuurlijke tuin waar veel bladeren, takjes en vooral weinig steen is te vinden, is dus een ideale plek die egels zeker waarderen.

“Een hok in je tuin zetten heeft geen zin hoor.”

Aldus Annie Jansen, een voormalige vrijwilliger bij de egelopvang in Huizen. Mevrouw Jansen vertelt dat egels zelf hun omgeving uitkiezen. Hoe leuk het ook is om egels in de tuin te hebben, het is hun eigen keuze of ze in uw tuin of in die van de buren willen overwinteren. De meeste egels zijn ‘s nachts actief om eten te zoeken. Ze hebben zo ongeveer 1,5 kilometer aan omgeving nodig om genoeg voedsel te vinden. Ook blijven egels meestal uit de buurt van elkaar en hebben ze hun eigen leefgebied.

“Men denkt vaak dat egels melk drinken.”

Aldus Jansen. Jansen vertelt dat egels dit juist niet mogen drinken omdat ze hier ziek van worden. Het enige wat ze drinken is dus water. Op een foto staat een nestje jonge egels die wel melk drinken. Mevrouw Jansen kijkt ernaar en legt uit dat dit speciale melk is die de groei van de egels bevordert.

“Bij de geboorte wegen egels zo’n 20 gram, na een maand wegen ze al 200 gram.”

Mevrouw Jansen laat een foto zien waarop een klein egeltje te zien is. Het egeltje is zo klein als een kastanje. De egels worden met zachte stekeltjes geboren die steeds harder en langer worden. Egels zijn dus eigenlijk hele makkelijke beestjes.

De opruimdrift als obstakel voor de egels

De opruimdrift van de mens, maakt het nu steeds moeilijker voor de egels om te overleven. Egels hebben, zoals al eerder aangetoond, een rommelige omgeving nodig met veel bladeren, takjes en diverse insecten om te eten. Doordat de mens steeds nettere tuinen heeft en groen verdwijnt, hebben de egels niet veel ruimte om naar uit te wijken. Ook worden egels vaak doodgereden en liggen ze dan langs de weg. Dat egels dit jaar met de helft verminderd zijn, laat wel zien dat het echt de verkeerde kant op gaat.

“Als je overdag een egel ziet lopen moet je meteen de dierenambulance bellen.”

Aldus mevrouw Jansen. Wanneer egels overdag actief zijn betekent het meestal dat ze ziek zijn. Vooral in deze periode waarin de egels eigenlijk in winterslaap zouden moeten zijn, is het echt alarmerend om een egel overdag te zien. Op zo’n moment hebben de egels waarschijnlijk te weinig vet opgebouwd om de winter mee te overleven en kunnen ze dus niet in winterslaap komen. Mevrouw Jansen vertelt dat egels bij ondervoeding vaak schimmels krijgen die ze erg ziek kunnen maken.

De goede oude omgeving

Een egel is dus een makkelijk diertje, maar heeft wel een paar eisen. Toch is het wonderbaarlijk dat het zo snel de verkeerde kant op gaat met deze simpele diertjes. Echter, een oplossing voor het probleem ligt erg voor de hand en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de mens. Er moet meer groen komen en het kan zeker geen kwaad om de bladeren en takken in de tuin te laten liggen. Terug naar de oude omgeving in een paar simpele stappen. Zo helpen we de egels om verder te komen.

Luister hieronder nog meer over de egels en kom meer te weten over egels in de tuin. Verslaggever Max Elijzen praat met Roos Weidema over de egels in haar tuin.

[embed]https://soundcloud.com/user-584616969/interview-egels/s-3982DqZnxay?si=1e7037e922a14ebea89b258af04082ad&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Roos Weidema

Ik ben Roos Weidema. Ik ben 17 jaar oud en ben eerstejaars student op de school voor journalistiek in Utrecht. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken. mailadres: roos.weidema@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *