Vliegen met de coronamaatregelen

Vliegen met de coronamaatregelen

Vliegveld Schiphol

Voordat je het vliegtuig mag instappen moet je in deze coronatijd heel veel zaken voorafgaand hebben gedaan. Van gezondheidsformulieren tot recente PCR-testen. Test je positief op corona voor of tijdens de reis dan heeft dat consequenties. Kortom, vliegen is eigen risico momenteel. Verslaggeefster Merthe Tjaardstra sprak Femke Dragt over het reizen rondom de feestdagen. En stewardess Joyce van TUI fly en piloot Jeroen van Transavia vertellen hoe het is om te werken in deze tijden.

Met de feestdagen van de maand december in zicht zijn er veel mensen die op vakantie gaan. Of familie willen opzoeken. Vorig jaar was dat niet mogelijk, dit jaar wel. Maar nog steeds gaat het niet erg makkelijk. Afhankelijk van het land waar je naartoe vliegt zijn er veel regels en eisen waar je aan moet voldoen om te mogen vliegen. Joyce, stewardess van TUI fly, vertelt dat ze onwijs drukke werkdagen heeft momenteel. Ze zegt geen afname van aantal passagiers te merken. “Mensen moeten er meer moeite voor doen. Maar voor vele lijkt dat geen probleem te zijn.” De vliegtuigen mogen weer volle bak gevuld worden met passagiers. Dat was een tijdje terug anders. Toen mocht de vliegtuigcapaciteit gedeeltelijk benut worden om op die manier afstand te kunnen houden met medepassagiers.

Piloot Jeroen van Transavia zegt voornamelijk het contact met zijn collega’s te missen. “Je ziet elkaar minder om coronabesmettingen tegen voorkomen.” Maar dat maakt zijn beroep niet minder leuk, zegt Jeroen. “Natuurlijk maakt het je werk minder gezellig, maar vliegtuig besturen blijft mijn hobby en ik spreek van geluk dat dat mijn beroep mag zijn.”

Voor Joyce is het anders. Als stewardess ben je meer onder de passagiers dan een piloot. Het contact met mensen is eén van de redenen dat ze stewardess is geworden en als dat nu niet mogelijk is, is dat wel extra vervelend. “Je mist gewoon een facet in je werk. Mensen kunnen helpen en gerust kunnen stellen in vliegtuig daar waar nodig is geeft mij veel voldoening.”
Met de huidige coronamaatregelen moeten stewardessen zo min mogelijk door de gangen van het vliegtuig lopen. ’s Nachts het liefst helemaal niet.

Wat Jeroen en Joyce beide merken en zich toch lichtelijk aan kunnen ergeren is het attenderen van het dragen van de mondkapjes. Het is namelijk verplicht om de hele reis een mondkapje op te hebben, net als in het openbaar vervoer. Beide voelen ze zich regelmatig een politieagent. “Het is enorm vermoeiend. Regelmatig zijn er mensen die daar moeilijk over doen en weigeren eentje op te zetten. Ik heb om die reden driemaal iemand het vliegtuig uit moeten zetten. Het is vervelend maar ik moet deze regel nastreven,” vertelt Jeroen.

Voor Femke Dragt, passagier die van Schiphol naar London vloog vandaag, was de reis een merkwaardige ervaring. “Wegens de vele documenten die je bij je moet hebben om te mogen reizen is het stressgehalte erg hoog bij iedereen op het vliegveld. Maar zodra je langs de douane bent is de stress verdwenen en lijk je in een andere wereld te zijn zonder corona.”  Hoe dat precies eruitziet hoor je in het interview hieronder van Merthe Tjaardstra met Femke Dragt.

[embed]https://soundcloud.com/merthe-625529265/interview-femke-reizen-tijdens[/embed]

Over de auteur

Merthe Tjaardstra

mail: merthe.tjaardstra@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *