Het LICG melde afgelopen week dat veel Nederlanders een hond nemen tijdens de coronacrisis. Dit bevestigt Rianne Steenbeek (35), beheerder van het Hilversumse dierenasiel Crailo. Ze hebben zelden zo weinig honden gehad en ook naar andere huisdieren is er meer vraag dan gewoonlijk.

Volgens het LICG nemen mensen vaker een hond tijdens de coronacrisis, merken jullie dit als asiel?

Ja, absoluut. We merken heel erg als asiel zijnde dat er veel meer vraag is naar dieren. Zelfs voor moeilijker plaatsbare dieren. Fokkers hebben wachtlijsten omdat er zoveel mensen zijn die een puppy willen, maar er niet genoeg pups zijn. Je hoort het eigenlijk overal.
Wij hebben nu best weinig dieren, we hebben een stuk of twintig honden en maar dertig katten. Dat is voor ons erg weinig want normaal gesproken hebben we er veel meer, we hebben er nu veel herplaatst. Normaal gesproken zitten we tussen de 35 en de 45 asielhonden en bij de katten kan het tussen de 60 en de 80 zitten.

En dat komt doordat mensen massaal een hond of kat nemen?

Nou, ook omdat we minder afstandsdieren hebben gekregen. Nu merken we, nu de vakantietijden beginnen en de grenzen weer een beetje opengaan, dat het aanbod weer groter wordt en we ook meer afstandsdieren krijgen. Maar de afgelopen maanden hebben we gewoon veel meer dieren herplaatst dan dat er binnengekomen zijn. Vandaar dat we nu leger zijn dan normaal.

Waarom worden die dieren nu zo makkelijk herplaatst?

Mensen hebben nu natuurlijk de tijd. In de media is te zien dat de vraag ontstaat: ‘zijn jullie niet bang dat al die dieren (van het asiel zelf) zo dadelijk opnieuw in het asiel belanden als iedereen weer aan het werk gaat.’ Ik ben er niet bang voor dat de dieren die wij hebben herplaatst in het asiel terechtkomen. We hebben een heel goed en duidelijk plaatsingsbeleid. We hebben goede voorzorg en nazorg. De match tussen mens en dier moet goed zijn en als dat niet zo is, gaat zo’n plaatsing niet door. We vragen daarbij ook aan mensen: hoe ga je het regelen na de coronatijd? Het voordeel is dat onze maatschappij nu verandert, we krijgen een anderhalve meter maatschappij. Daarin krijg je dat mensen die nu fulltime thuis werken straks weer op kantoor werken, maar toch ook deels thuis. Er is ook daadwerkelijk meer tijd en ruimte voor dat huisdier.

Komen de puppy’s van andere aanbieders mogelijk wel in het asiel terecht?

Al die puppy’s die nu gefokt worden, ook door veel broodfokkers waar eigenlijk te weinig informatie wordt verstrekt aan de nieuwe eigenaar, daar verwacht ik wel van dat er een aantal in het asiel komen. Impulsaankopen via marktplaats of dus via een broodfokker, die kun je ook niet meer terug brengen. Mensen moeten die dieren kwijt en dan komen ze bij ons terecht.

Waar moeten de mensen die juist nu een huisdier aan willen schaffen rekening mee houden?

In ieder geval nooit een impulsaankoop doen, oriënteer je veel. Wil je een puppy kopen, ga naar fairpup.nl want daar staan veel belangrijke punten en adviezen op van waar je een goede fokker aan herkend. Als je een asieldier wilt moet je bellen voor informatie en dus jezelf al een beetje oriënteren. Wat voor hond wil je, wat zoek je in een hond? Het plaatselijke asiel kan altijd helpen met tips en bij de zoektocht naar het perfecte huisgenoot.