Wat de Boer Niet Heeft, Eet u Niet

Wat de Boer Niet Heeft, Eet u Niet

Goed, uren in de file staan vanwege die dertig tractors op de weg is natuurlijk geen pretje, maar je moet het de boeren nageven: erg makkelijk hebben ze het niet. Sinds de hele stikstofdiscussie is uitgebarsten worden boeren vaak aangewezen als de voornaamste daders. De mest van koeien is no good, volgens het RIVM, daar moet iets aan worden gedaan. Mest van de veehouderij zou best wat minder ammoniak mogen bevatten voordat het wordt uitgestrooid. Beter zelfs, eigenlijk zou de hele veehouderij wel wat ingeperkt mogen worden, aldus adviescommissie Remkes. Met “wel wat” bedoelen ze: het liefst is binnen tien jaar de helft van de veehouderij opgeschort.
Dat ook nog. Voor dertig cent krijg je een liter melk van de boer, dan maakt hij zelf verlies maar kun jij in ieder geval je latte macchiato bouwen, en nu moet ook nog eens de veestapel kleiner.
“Remkes,” zegt de boer, “verschrikkelijk veel en daarbij spotgoedkope melk is best te doen, ook met minder koeien, want ik voer ze gewoon wat meer.” Waarop adviescommissie Remkes reageerde: “momentje, boer.” Want wat blijkt, in goed voer zit veel eiwit en veel eiwit betekent meer ammoniak in de mest. En das no good, volgens het RIVM. “Geen eiwit voor de koe, want dat betekent minder ammoniak vanuit de veehouderij,” was als volgt Remkes boodschap aan de beteuterde boeren.
Was de dank al ver te zoeken, krijgen ze zelfs geen stank meer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *