Bibliotheek Hilversum neemt geen risico.

Bibliotheek Hilversum neemt geen risico.

De bibliotheek in Hilversum is stap voor stap, voorzichtig de draad weer aan het oppakken, op een corona-veilige wijze. Ondanks dat ze bijna drie maanden zijn gesloten hebben ze geen achterstand opgelopen, ook niet wat het inleveren van boeken betreft. Jaqueline Boerebach (60), vertelt over hoe ze het als bibliotheek aanpakken.

“We zijn minder lang open dan normaal. Normaal zijn we van ochtends negen tot s ’avonds acht uur open en nu zijn we nog maar twee dagdelen van twee uur open. Twee uur voor de volwassenen en twee uur voor de jeugd. Dat is een behoorlijke beperking waardoor er heel wat boeken in de kast staan. We houden de openingstijden gescheiden vanwege het gezondheidsrisico voor ouderen, die houden we nu weg van de jeugd.s’Ochtends hebben we echt een afgesloten afdeling voor de jeugd en dan mogen volwassenen op de eerste en tweede verdieping alles meenemen. s’ Middags sluiten we die volwassenenafdeling en gaan we open voor de jeugd. We zijn nu ook op zaterdag open maar de avondopening is nog steeds dicht.

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en onze vakorganisatie: de VOB. En natuurlijk de lokale informatie die we krijgen vanuit de gemeente. Het is een advies, we staan zelfstandig in het maken van keuzes maar we willen toch heel graag de mensen bedienen. We hebben nu een beperkte dienstverlening.

Het opnieuw opstarten was niet moeilijk, maar je wilt veel meer bieden dan dat op dit moment kan. Naast dat we boeken en tijdschriften uitlenen zijn we vooral een plek voor ontmoetingen, voor theater, cursussen, lezingen… We hebben een leescafé en dat is een stukje horeca, dat is op het moment dicht. Dat is jammer want mensen willen ook een tijdje verblijven in de bibliotheek. Nu is dat beperkt. Je haalt je spullen en je gaat weer weg.”

Ondanks dat het einde van de coronacrisis in zicht lijkt te komen, vindt Boerebach het zelf niet vreemd dat de bibliotheek nog steeds voorzichtig is. “Het alternatief is dat je risico hebt op een tweede golf en dat willen we toch controleren. Wij houden ons aan de regels, ook omdat we tussen onze bezoekers en ledenbestand een grote groep kwetsbare mensen hebben, en daar nemen we geen risico mee.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *