Gooit corona roet in het eten deze kerst bij restaurants?

Gooit corona roet in het eten deze kerst bij restaurants?

Foto: Jasmijn Brasser

Uit eten gaan met de kerstdagen, dat hadden veel mensen op de planning staan in Nederland. Alleen gooide corona weer roet in het eten en werd onder andere de horeca gesloten. Dat bleek uit de persconferentie van 18 december. Maar restaurants en cafés hadden gerekend op hun gasten, dus hoe zit het nu met hun ingeslagen voedselvoorraden? En wat gaan zij daarmee doen?

Het is over het algemeen stil op de ’s-Gravelandseweg, met hier en daar wat mensen bij de koffiekraam bij restaurant de Eendracht, voorheen de Jonge Haan. Twee vrouwen die aan het wandelen zijn bestellen een warme chocomelk, blijven even staan om te kletsen en lopen dan op hun gemak weer samen verder.

“We hadden gerekend op een drukke lunch” aldus Maarten, werkzaam als kok bij restaurant de Eendracht in Hilversum. Elke vrijdagavond bestelt het restaurant zijn voorraad voor het weekend bij hun groothandels, zodat het zaterdagmorgen vers binnenkomt en daar tot en met zondag gebruik van kan worden gemaakt.

Normaal gesproken is de omzet groot rondom de kerstdagen, aldus Maarten. “Een groot aandeel, dat merken we toch wel, mensen willen en laten zich in deze tijd van het jaar graag verwennen, en die betalen dan toch wel wat meer voor een menu. Dus in dat opzicht lopen we zeker wat mis”. Ook het restaurant zelf is de sluiting en stilte rondom kerst niet gewend.

Maar wat betreft de voorraad en de schade daarvan, blijkt het mee te vallen. Zo heeft de Eendracht zelf een kerstmenu opgesteld, met 4-gangen dat je thuis zelf kan voorbereiden. “We hebben meerdere vestigingen van de Eendracht, namelijk een vestiging in Blaricum, twee in Abcoude en deze middelgrote vestiging in Hilversum” aldus Maarten. “De restaurants in Abcoude zijn een soort distributiecentrum, van hen krijgen we alle gesorteerde en ingepakte dozen, dan halen wij dat op en kunnen wij dat in Hilversum rondbrengen”.

Op de vraag wat de Eendracht doet met de voorraad die wel over is gebleven, geeft Maarten het volgende antwoord. “De spulletjes die we bijvoorbeeld al hadden aangemaakt, zoals kleine salades, dat zijn allemaal zulke kleine hoeveelheden, dat hebben we zelf opgegeten. Dat gaat wel de mond in, in plaats van de prullenbak” zegt Maarten lachend. “Wat betreft de grotere hoeveelheden zoals friet, dat kunnen we dan naar andere locaties brengen. Zoals Blaricum bijvoorbeeld, die verkoopt nog wel friet aan mensen die op de hei lopen”.

Verslaggeefster Lieve Scholtze ging langs de Voedselbank in Hilversum om daar met de vrijwilligers te spreken over de kerst en de hoeveelheid eten en drinken die zij dan binnenkrijgen.

[embed]http://soundcloud.com/lieve-scholtze/audio/s-FR6tAou518U?si=9d2a4f61b85d4d16997353080146f7b3&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hi! Ik ben Jasmijn Brasser, 19 jaar oud en al van jongs af aan volg ik het nieuws op de voet. Elke doordeweekse avond zat ik op de bank naast mijn ouders, het nieuws mee te kijken. Eerst het Jeugdjournaal, daarna het NOS 8-uurjournaal. Toen ik 11 jaar oud was, begon ik met YouTube filmpjes maken. Nog steeds vind ik dat heel leuk om te doen. Door het monteren van deze filmpjes, heb ik ervaring opgebouwd met het editen van video’s. Presenteren is ook een van mijn ambities, ik vind het dan ook echt niet erg om voor een camera te staan. Maatschappelijke vraagstukken spreken mij heel erg aan, zo zou ik graag correspondent willen zijn. Het liefst buitenlandcorrespondent, of politiek verslaggever. Er is namelijk meer dan alleen Nederland, en dat wil ik graag aan iedereen laten zien. Vaak zit er veel meer achter een kort nieuwsbericht, en om die verhalen uit te leggen aan kinderen en dus ook aan jezelf, lijkt me heel leuk om te doen! Daarom is werken bij het Jeugdjournaal ook een van mijn ambities. Vorig jaar heb ik gewerkt voor Nieuws uit Hilversum. Daar heb ik ervaring opgebouwd met het maken van video reportages, audio-interviews en het schrijven van nieuwsberichten. Ook ben ik meermaals social media redacteur geweest, en ook op mijn persoonlijke Instagram vind ik het leuk om actief te zijn. U kan mij benaderen voor het monteren van AV producties, presenteren en het runnen van een social media account.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *