Goede doelen steunen in kerst- en coronatijd, hoe heeft dat uitgepakt?

Goede doelen steunen in kerst- en coronatijd, hoe heeft dat uitgepakt?

Foto ter illustratie

Terwijl Nederland nog steeds in een stevige lockdown verkeert zijn de kerstdagen voorbijgekropen, en is het begin van het nieuwe jaar een feit. Tijdens de stille maand waren in Hilversum meerdere feestelijke activiteiten gepland die stuk voor stuk moesten worden afgelast. Een aantal daarvan waren opgericht om geld op te halen voor goede doelen. Ook zij zijn de dupe geworden van afgelaste evenementen, die juist hadden moeten leiden tot meer donaties. 

Stijgende lijnen

Volgens een onderzoek van Goede Doelen Nederland is er al jaren sprake van een stijging van donaties bij goede doelen in Nederland. Ondanks de financiële onzekerheid, en een pandemie die ons al meerdere jaren teistert blijken Nederlanders dus elk jaar meer vrijgevig. In 2020 is een stijging van zo’n 7% vastgesteld ten opzichte van 2019. Wel wordt er vermeld dat vooral grote goede doelen hiervan profiteren, en kleinere doelen minder meepakken van de winst, of zelfs verliezen maken. Uit cijfers blijkt dat de Nederlandse bevolking vooral geld doneert aan gezondheid, internationale hulp en mensenrechten. Roderick Oudemans, marketeer acties derden bij de Nierstichting, vertelt in een interview dat zij als groot doel merken dat er vaak ook een persoonlijke rol speelt bij een donatie, vooral in coronatijd. ”In deze coronaperiode zie je, hoe treurig het ook is, dat veel meer mensen overleden zijn in de afgelopen twee jaar. Vanuit de Nierstichting zien wij daarbij veel meer nalatenschappen vanuit mensen.”

Afgelaste evenementen

12 december 2021 had de massale Santa Run in Hilversum moeten plaatsvinden om voor de Nierstichting, en Wendi Schutte geld op te halen. Een evenement waarbij jong en oud een tocht van drie kilometer, verkleed als kerstman- of vrouw, door het centrum rennen of wandelen om geld op te halen. Toch is deze traditie afgeblazen, en verschoven naar volgend jaar wegens de huidige coronasituatie. De Santa Run is voor het laatst georganiseerd in 2019, waarbij 58 verschillende steden een bedrag van in totaal €450.000,- hebben opgebracht. In Hilversum is de Nierstichting al jaren het hoofddoel van de Santa Run, die nu voor het tweede jaar op rij de sportactie, en daarbij vele donaties, op hun buik kunnen schrijven.

Verslaggeefster Quinn Holthuis is in gesprek geweest met Roderick Oudemans, marketeer acties derden bij de Nierstichting, om te kijken hoe zij de klap opvangen van de aflassingen van evenementen.

https://soundcloud.com/quinn-holthuis/quinn-holthuis-interview-nierstichting?si=16b9cd7a584a430fbe8963fdb6eb7f03&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Quinn Holthuis

Wat super tof dat je mijn producties hebt bekeken! Vond je het wat? Mijn interesses liggen heel breed, maar ik ben vooral geïnteresseerd in nationale en mondiale politiek. Daarnaast ben ik altijd uit op avontuur. Heb je een tip of iets dergelijke voor een volgend item? Stuur mij gerust een berichtje via een van de onderstaande links naar mijn accounts. Bedankt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *