Waar gaat jouw kerstboom heen na de feestdagen?

Waar gaat jouw kerstboom heen na de feestdagen?

De feestdagen zijn voorbij. Sterker nog, we leven al bijna twee weken in het nieuwe jaar. Kerst lijkt misschien alweer een eeuwigheid geleden. Maar een kleine drie weken geleden zaten we allemaal massaal nog aan de kalkoen. Gezellige muziek op, familie en vrienden en natuurlijk: een kerstboom!

Het kerstbomenveld in Huizen aan het Huizerhoogt is een van de bekendste en prominentste plekken in het Gooi waar je jaarlijks je eigen kerstboom kunt omzagen. Voor velen een van de gezelligste dingen om te doen tijdens de altijd gezellige Decembermaand. Gezellig met de hele familie in de auto, op zoek naar een geschikte boom! Op het veld overal bomen en de geur van warme chocolademelk van een klein maar knus koek en zopie-achtig kraampje. Het ultieme kerstgevoel.

Maar een kleine maand later is het stil. Heel stil. Bijna uitgestorven stil. Er waait een gure wind tussen de kerstbomen door. Het enige geluid wat opvalt zijn de vogels die je hier en daar hoort en het geluid van knappende takjes en ritselende blaadjes als gevolg van mijn voetstappen. Het kerstgevoel is ver te zoeken op het compacte veld grenzend aan Natuurreservaat Tafelbergheide. Nederland heeft weer behoefte aan regelmaat en is een beetje klaar met de feestdagen. En zo ook het Gooi.

Een voorbeeld daarvan zijn de stapels kerstbomen die je langs de weg ziet. Hilversum en omstreken ligt vol met kerstbomen. De één nog in redelijke staat, de andere al bijna kaal. De stapels lijken een soort collectief afscheidsritueel van het afgelopen jaar door het Nederlandse volk.

Het enige spoor van menselijke activiteit op het kerstbomenveld zijn de platgelopen paden die tussen de rijen kerstbomen liggen.

Het verschil kan niet groter als ik terugloop naar mijn auto. De auto’s, fietsers en voetgangers vliegen je om de oren. Op de weg terug naar huis rijd ik langs welgeteld 16 stapels kerstbomen.

Conclusie: Na een periode van feest, diners en goede voornemens heeft het Gooi haar zinnen gezet op het nieuwe jaar en alles wat dat gaat brengen. Het lijkt dan misschien nog een eeuwigheid te duren voordat we weer massaal naar de perfecte kerstboom aan het zoeken zijn. Maar, dat is sneller dan je denkt..

Ik sprak met de GAD over hoe zij de kerstbomen allemaal kunnen meenemen en wat er gebeurt met de kerstbomen als ze eenmaal zijn opgehaald.

https://soundcloud.com/user-584616969/interview-gad/s-5AdtBMEZ0MV?si=bb0aaf9716964e0d8fe9991918157328&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Max Elijzen

Biografie Max Elijzen Ik ben Max Elijzen. Ik ben 20 jaar en ik kom uit Blaricum. Als journalist vind ik het heel belangrijk om het nieuws op de voet te volgen. Ik ben breed geïnteresseerd en georiënteerd. Mijn interesses liggen voornamelijk bij sport en maatschappelijke thema’s. Tijdens mijn drie jaar MBO Media & Evenementen in Hilversum heb ik stagegelopen bij RTL-programma Koffietijd als productieassistent en bij SBS-programma de 5 Uur Show. Ook heb ik zo’n 5 maanden bij Radio 10 als productieassistent gewerkt. Deze ervaringen neem ik mee in mijn journalistieke carrière. Tijdens die stages heb ik vooral geleerd hoe het eraan toe gaat achter de schermen van grote radio- en tv-programma’s. Daarnaast heb ik ervaring in het schrijven en maken van journalistieke producties voor een nieuwskrant in Hilversum. Voor de rest ben ik amicaal en praat ik met iedereen. Ik luister graag naar mensen en hun verhalen. Met de juiste invalshoek en vragen zit er in iedereen een verhaal!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *