Één van de dingen die met de huidige maatregelen (onder voorwaarden) mag openblijven zijn de scoutingclubs. Het is een uitlaatklep voor velen, jong en oud. Voor nu is het alleen mogelijk dat de jeugdleden opkomsten hebben, ook bij Scoutinggroep St. Paulus uit Hilversum is dit het geval.
Het gebouw “De Orion” dat in gebruik is door de Paulusgroep sinds 1997, bevindt zich aan de rand van Hilversum grenzend aan de Zuiderheide. De Orion is de plek waar de verschillende leeftijdsgroepen van de Paulusgroep samenkomen voor onder andere de opkomsten en andere activiteiten. Ieder lid vanaf vijf tot achttien jaar wordt beschouwd als jeugdlid en zijn ook allemaal onder verdeeld in verschillende speltakken. De “Bevers” (5-7 jaar) en de “Welpen” (7-11 jaar) hebben elke zaterdagochtend van 10:00-12:15 opkomst, de “Scouts” (11-15 jaar) zijn er in de middag van 13:30-16:30 en de “Explo’s” (15-18 jaar) hebben vrijdagavond van 20:00-22:00 opkomst.
Met de huidige lockdown zijn er veel activiteiten die niet doorkunnen gaan. “Vanuit Scouting Nederland mag het om de jeugdleden opkomst te laten hebben op de Orion tot 17:00, wel alleen buiten en er mag enkel gebruik van het gebouw gemaakt worden om bijvoorbeeld naar de wc te gaan. Voorheen was het zo dat de leiding na de opkomst nog kon blijven chillen en gezellig samen kon eten en een drankje kon doen. Helaas is dat niet meer mogelijk nu, maar ze zijn allang blij dat er nog opkomsten mogen worden gegeven.” Vertelt de groepsbegeleider van de Paulusgroep Floris Neuteboom.
Voor velen valt de lockdown zwaar, het zorgt voor eenzaamheid en verveling, ook onder jongeren. “Ik denk dat het zeker voor de kinderen heel belangrijk is om toch nog de mogelijkheid te hebben om met leeftijdsgenoten samen te kunnen komen op deze manier en contact te kunnen blijven houden. De hele lockdown is toch wel een beperking op de ontwikkeling van jongeren die vrienden gaan maken en het leven gaan ontdekken. Ik denk dat scouting een goede vrije-tijds besteding om toch even twee uurtjes de deur uit te gaan en met je vrienden te zijn en weer leuke dingen te doen.” Aldus Floris.
Naast de opkomsten organiseert de Paulusgroep ook onder andere weekendjes, zomerkampen en speciale dagen waarin ze samen komen met elke speltak voor spellen en activiteiten. Zo heb je bijvoorbeeld de “Boerenkooltocht” die ieder jaar rond eind januari plaatsvindt. Er worden dan spellen gespeeld met de hele groep, tochten gelopen en als afsluiter met iedereen boerenkool gegeten. “Wij wachten de komende persconferentie nog af, maar het lijkt er helaas op dat het dit jaar niet door kan gaan. Afgelopen jaar kon het ook niet doorgaan, de leiding heeft toen als alternatief ieder lid instructies voor het maken van boerenkool gegeven om ze zo foto’s op te laten sturen en daar een collage van te laten maken, zo maak je er toch nog iets van als je beperkte opties hebt.” Een aantal dingen kunnen wel online maar dat proberen ze zo weinig mogelijk te doen als ze de mogelijkheid hebben. “Bij een online vergadering merk je toch dat de aandacht veel sneller weg is.”
Binnen de Paulusgroep proberen ze tijdens deze tijd zoveel mogelijk alternatieven te verzinnen voor activiteiten die niet door kunnen gaan door de maatregelen. Zo was er een weekendje waarin de “Welpen” op de Orion zouden blijven slapen, wat helaas toen toch niet mogelijk was. In plaats daarvan, had de leiding bedacht om een XXL-opkomst te verzinnen om de kinderen toch nog een fijne ervaring te geven. “Je merkt ook soms aan de leiding dat het ze wel eens zwaar valt om de hele tijd maar alternatieven te verzinnen en dingen weer op gang te helpen, omdat het constant lockdown in, lockdown uit is. In dat opzicht is het wel eens lastig maar er wordt wel altijd zoveel mogelijk naar de opties gekeken, en gelukkig mogen we nu wel weer opkomsten geven. Wat velen niet weten is dat het leiding geven vrijwilligerswerk is en het voor hen ook tijd en moeite kost, ik vind het heel knap dat ze met de huidige maatregelen toch nog elke week opkomsten verzinnen en leiding komen geven met volle energie.” Vertelt Floris.