Buiten sporten voor jongeren kan weer tot 20:00 uur, wellicht meerdere versoepelingen?

Buiten sporten voor jongeren kan weer tot 20:00 uur, wellicht meerdere versoepelingen?

Veel jeugdteams gingen de afgelopen week de sportvelden op, want ze mogen weer tot later sporten. Sportschoenen aan, flesje water vullen en al vrolijk fietsend naar de korfbalclub. Ook de coaches, bestuursleden en het KNKV waren blij met het besluit om de tijd te verruimen naar 20:00 uur ’s avonds. Maar wat zijn hun verwachtingen richting de persconferentie vanavond, mogen ook volwassenen binnenkort weer sporten? En hoe zit het met de communicatie tussen al deze partijen? Tijdens de persconferentie vanavond wordt dit duidelijk.

Op dit moment, vrijdagochtend, klinken de krantenkoppen wat betreft de coronaversoepelingen veelbelovend. Zo luidt de NOS: “Versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft dicht”. Positief nieuws voor de sport dus, maar dat mag ook wel. De verwachtingen van het KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbalverbond) zijn voorzichtig optimistisch. “De verwachtingen zijn dat dat er versoepelingen komen en we zowel binnen als buiten zonder beperkingen mogen trainen. Als blijkt dat er ook wedstrijden gespeeld mogen worden, zijn we daar erg blij mee”, aldus Gert-Jan Kraaijeveld, manager Korfbalparticipatie van het KNKV. Al waren ze al blij met de verruiming van de trainingstijd naar 20.00 uur ’s avonds voor jongeren onder de 18 jaar, in plaats van 17.00 uur ’s middags. “Dit was in ieder geval beter dan dat het was. Het geeft de verenigingen logistiek veel meer ruimte om iedereen in die leeftijdscategorie training aan te bieden. Hierdoor wordt er dus ook meer getraind en dat is positief”.

Voor 17.00 uur ’s middags trainen ging voor weinig trainers en spelers gewoonweg niet, omdat dat niet lekker liep met hun persoonlijke planning. Zoals school, want de meeste kinderen hebben les tot het eind van de middag, en trainers hebben hun baan waarbij ze tot een uurtje of 6 werken. Daarentegen heeft het merendeel van de verenigingen wel getraind. De bond probeerde hierbij de verenigingen te inspireren om zoveel mogelijk training aan te bieden aan de jeugd. “Dit is door heel veel verenigingen goed opgepakt” aldus Gert-Jan Kraaijeveld.

“Het bestuur van Korfbalvereniging Huizen heeft de optie om te trainen aangeboden, alleen ging dat voor veel spelers en trainers niet en werd er dus geen gebruik van gemaakt” aldus Theo Vijfhuize, voorzitter en algemeen corona-coördinator van Korfbalvereniging Huizen. Maar toen het eenmaal weer in de avond kon voor de jeugdteams, heropende KVH de trainingen snel. De organisatie daarbij en de communicatie tussen leden en trainers, verliep soepel. “Nee, eigenlijk liepen wij niet tegen dingen aan met het heropenen. En we hadden natuurlijk als sport het ‘geluk’ dat een deel van de weekenden toch al niet gespeeld zou worden, door de kerstvakantie. Dus die impact was niet zo groot, maar voor de kerstvakantie wel, want ja de regel gold: wedstrijden tot 17 uur” aldus Theo. Terwijl hij dit vertelt, moet hij nadenken.

Met betrekking tot het heropenen en of het trainingsschema hetzelfde is gebleven voor iedereen, zegt Theo Vijfhuize resoluut ja. “Ja, voor bijna alle jeugdteams zijn de trainingstijden hetzelfde gebleven. Behalve voor de A1 want zij trainden eerst van 19.30 tot 20.30, nu van 19.00 tot 20.00 uur”.

Op dit moment geldt nog steeds de regel dat competities onder de amateursport niet hervat mogen worden, want wedstrijden spelen mag gewoonweg niet. Maar om de zaterdagen toch wat invulling te geven, en omdat jeugdteams nu langer door mogen, trainen de jeugdteams wel en spelen ze daarbij onderlinge wedstrijdjes, aldus Theo Vijfhuize. Op de vraag wat zijn verwachtingen zijn met betrekking tot de persconferentie vanavond, is Theo Vijfhuize verassend positief. “De Telegraaf meldt op dit moment dat alle beperkingen voor sport worden opgeheven, dat is een mooi vooruitzicht. Daar gaan we dan maar vanuit en of dat daadwerkelijk zo zal zijn. En ik neem aan dat er vanaf volgende week zaterdag de competitie weer volgens planning kan worden opgestart, in ieder geval voor de breedtesport en wellicht voor de wedstrijdsport. Ik weet alleen niet wat het KNKV daarmee gaat doen, daar zijn we natuurlijk afhankelijk van”.

Vanaf deze kant klinkt het erg optimistisch, maar of dat vanavond ook echt blijkt, is nog maar de vraag.

Verslaggeefster Jasmijn Brasser ging een kijkje nemen op het korfbalveld van Huizen. Ze deed mee en ging in gesprek met de trainer van de A1, Peter van As, en speler van de A1, Marloes Visser.

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hoi! Ik ben Jasmijn, ook wel een vrolijke mafkees, fashion freak, hondenliefhebber, razende reporter én gek op reizen! Heeft u een leuk of interessant nieuwtje over Hilversum? Laat het mij vooral weten! jasmijn.brasser@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.