Kerstverhaal door Hilversum Zuid

Kerstverhaal door Hilversum Zuid

Nederland is in lockdown en er is niet heel te beleven. Ben jij mee op zoek gegaan naar de kerststallen in Hilversum Zuid? Op verschillende locaties waren kerststallen met daarbij een letter te vinden. Deze letters hebben uiteindelijk samen een zin gevormd.

De route

Neem een avondwandeling door de wijk en ziet ramen gevuld met kerst stallen en huizen versierd met lichtjes. Dit was allemaal te zien vanaf woensdag 22 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022 in Hilversum Zuid. Dit concept was opgezet door postcodegebied 1215.

Beginnend bij de Van Hasseltschool loop je een route van een uur langs allerlei ondernemers en woonhuizen. Allemaal net anders versiert, maar met een creatieve variant van een kerst stal. Langs lopend bij Het Kompas waar een grote T op het raam is geplakt en noteert deze op het puzzel schema. Hoe meer letters er verzameld zijn, des te meer de zin logisch begint te klinken. De Bethelemkerk, Bink Kraaiennest, Amaris en Montessorischool Zuid, het ontdekken van de wijk onder het genot van lampjes en een vermakende speurtocht. “Dat zorgt ook een beetje voor verbinding in de wijk”, zegt Marg Taks, medeorganisator en coördinator van de speeltuin.

Het ontstaan

6 jaar geleden zijn ze begonnen met de eerste wandeling. Deze was alleen wel op een hele andere manier dan hoe ze hem dit jaar hebben opgezet. Toen hadden ze 7 locaties die mee deden en op iedere locatie kon je genieten van uitbeeldingen van verschillende delen uit het originele kerstverhaal, deze route was te wandelen op één avond van 17:00 tot 21:00.

 Nederland in lockdown

Dit jaar was alles al gepland om de wandeling weer te kunnen doen als voorheen. De locaties waren benaderd en de vergunning al aangevraagd. Toen ging Nederland op lockdown gedurende de kerst. ‘’Het kon wel, maar dan moesten we onderweg controleren of mensen afstand hielden. Dan waren wij meer politieagent aan het spelen dan organisatie”, zegt Marg.

De organisatie kwam toen met een creatieve oplossing. “Dit is een combinatie van de lichtjes tocht uit Loosdrecht en de kerststallen tocht uit Baarn. Vorig jaar hadden we de berentocht landelijk, waarbij mensen langs de ramen gingen om te kijken hoeveel beren daar zaten. Daar is dit een beetje op gebaseerd”, vervolgde ze.

Bij de lichtjes tocht van Loosdrecht wandel je met een eigen lichtje met een verteller langs de timmerwerkplaats van Jozef, de herberg, de Wijzen, koning Herodes en nog veel meer op zoektocht naar Jezus van Bethlehem, met muziek en levende dieren. In Baarn staan In 292 tuinen prachtige kerststallen om te aanschouwen.

Deze ideeën samengevoegd hebben gezorgd voor de route die in Hilversum Zuid te vinden was. De lampjes uit Loosdrecht en de kerst stallen uit Baarn hebben voor een geweldig verlichte tocht gezorgd.

 Reacties van de buurt

Donderdag ochtend zijn de ingezonden formulieren geteld. Dat waren er 91 waarop 350 deelnemers geteld. Naar schatting van de organisatie zijn er uiteindelijk rond de 500 mensen op zoek gegaan naar de kerststallen en letters. “Het is een heel groot succes. Ik heb niks anders gekregen dan complimentjes van mensen uit de wijk.”

De wandelaars waren zeer tevreden en spraken veel over de gezellige sfeer door de lampjes en verschillende soorten kerststallen. “Ik vond het een mooi alternatief op de wandeling. Het geeft ons iets extra’s om te doen en kinderen houden van speurtochten en dingen zoeken. Was een flinke wandeling met leuke dingen die te zien waren.”, spreekt een van de wandelaars.

De tocht is gelopen door verschillende soorten mensen: gezinnen, jonge koppels, oude dames. Iedereen kwam langs in het verlichte Hilversum Zuid voor een gezellige wandeling.

Verslaggever Femke Dragt loopt vervolgens zelf de route door Hilversum Zuid en spreekt met een student over georganiseerde uitjes in de buitenlucht tijdens een lockdown. De audioreportage valt hieronder te beluisteren.

https://soundcloud.com/femsedits/kerstverhaal-door-hilversum-zuid/s-gHhbz4DQG8X?si=ae8a33e708e043ba87469263dee4eac2&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *