Hilversumse groei nieuwbouwwoningen overstijgt Nederlandse trend

Hilversumse groei nieuwbouwwoningen overstijgt Nederlandse trend

De groei in nieuwbouwwoningen van Hilversum overstijgt de Nederlandse trend. Waar het landelijke groeipercentage bij eén procent ligt, haalt Hilversum hier een percentage van 21 procent.

Het Centraal Bureau voor Statistiek meldde dat er sinds 2009 in Nederland niet zoveel huizen gebouwd zijn als in het afgelopen twee jaar. Door de economische crisis die begon in 2009 is er lange tijd sprake geweest van een minimale groei in nieuwbouwwoningen, vooral omdat veel bedrijven failliet gingen en bouwvakkers werkeloos thuis kwamen te zitten. De bouw kwam stil te liggen of werd gecanceld. Mensen waren simpelweg ook minder geïnteresseerd, omdat de financiële middelen er niet naar waren.

Echter, in de laatste jaren is er weer sprake van een duidelijke opwaartse trend van de aanwas in nieuwe woningen. Ook in Hilversum is deze trend duidelijk waar te nemen. In de laatste twee jaren heeft er in Hilversum een groei van maar liefst 21 procent plaatsgevonden in het aantal nieuwbouwwoningen. Het totale aantal nieuwbouwwoningen in 2018 bedroeg 277 woningen, waar dit aantal in 2020 352 nieuwe woningen telt. Het percentage van Hilversum overstijgt duidelijk het landelijke resultaat. In Nederland zijn de nieuwbouwwoningen met bijna 77 duizend woningen gestegen, met een totaal aantal woningen van 7,9 miljoen. Dit is slechts een groei van 1 procent.

De totale woninggroei in Hilversum tussen 2018 en 2020 in Hilversum is gestegen met 352 woningen, waar niet alleen nieuwbouwwoningen maar ook bestaande bouw wordt meegeteld. De woningvoorraad kan namelijk ook veranderen door de sloop van, het samenvoegingen of splitsen van woningen, alsmede het veranderen van de gebruiksfunctie van een gebouw. Waar voorheen een gebouw diende als bijvoorbeeld een kantoor, school of een fabriek wordt deze omgebouwd tot een of meerdere woningen. Voorbeelden in Hilversum waar deze strategie succesvol is toegepast zijn de renovaties van de oude Melkfabriek en het oude hoofdpostkantoorpand waar nieuwe appartementen worden gerealiseerd.

De nieuwbouw in Hilversum is momenteel ook in volle gang, de duurzame woonwijk Nieuw Zuid realiseert 200 moderne appartementen in de sociale- en vrije-sectorhuur en zorgwoningen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *