Rondleiding door het Raadhuis van Hilversum

Rondleiding door het Raadhuis van Hilversum

Onder leiding van een enthousiaste en ervaren gids kun je elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag een rondleiding door het Raadhuis van Hilversum volgen. Je komt in de meest bijzondere ruimten van dit rijksmonument en wordt geïnformeerd over de geschiedenis van Dudok en het hele bouwproces van het Raadhuis.

 Het Raadhuis van Hilversum is enorm, de ingang van het Dudok architectuur centrum was dan ook even zoeken. Eenmaal bij binnenkomst werd er vriendelijk verzocht gebruik te maken van de desinfecterende handgel en de regels rondom de anderhalve meter afstand waar te nemen.

Overal in het gebouw wordt er gebruik gemaakt van bordjes en pijlen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Onder leiding van een enthousiaste gids wordt de rondleiding geleidt. Per rondleiding is er een maximaal aantal personen van vijf mensen plus de gids.

De rondleiding startte aan de zijkant van het Raadhuis, waar de gids vol euforie vertelde over het ontstaan van de bouwplannen en waarom de architect Marinus Dudok hieraan gelinkt werd. Het Raadhuis is gebouwd in de periode tussen 1928 en 1931. Dudok werd in 1915 directeur Publieke Werken van de gemeente Hilversum en begon vrijwel direct met het maken van plannen voor het toekomstige raadhuis. Dudok had bijna volledig de vrije hand, hij moest zich wel binnen het budget houden. Vanaf de zijkant van het Raadhuis liepen we achter de gids aan naar de voorkant. Zij vertelde niet alleen over de bouw van het Raadhuis maar we waande ons ook even terug in de tijd door anekdotes en leuke feitjes over Marinus Dudok.

Met zicht op de prachtige vijver vervolgde de gids de rondleiding naar binnen. Van de schitterende trouwkamer, langs Dudoks kamer naar de bestuurskamer, geen enkele ruimte bleef onbezocht. De bezoekers konden de een na de andere vraag stellen, waar de gids iedere keer weer een antwoordt of leuk verhaal bij had. Bij ieder behang, vloerkleed, meubel of cadeau wist de gids ons te vertellen hoe het tot stand is gekomen en de geschiedenis daarachter.Tijdens het de rondleiding zag je hier en daar mensen aan het werk in hun kantoor, zij haalde snel koffie of waren op anderhalve meter afstand met elkaar aan het vergaderen. Als een van de laatste ruimtes namen wij plaats op de publieke tribune, waar net een vergadering ging startte.

De bezoekers waren enorm enthousiast, “Wij komen uit Groningen, maar zijn hier nu op vakantie. Ik heb grote interesse voor architectuur en heb ook het een en ander gelezen over Dudok. Toen ik zag dat er een rondleiding door een van zijn grootste werken aangeboden werd, leek mij dit erg interessant”, aldus bezoeker Hans Schreuder.

Als afsluiting van de rondleiding, beklommen we de 48 meter hoge torren. Het was erg donker waardoor iedereen voorzichtig stapje voor stapje naar boven liep. Eenmaal boven aangekomen, konden we genieten van het prachtige uitzicht over Hilversum. Als we goed keken kon je Utrecht zien. Stipt 15:00 uur stonden wij te genieten van het uitzicht, toen iedereen enorm schrok, door het harde geluid van de carillon. Na afloop van de rondleiding is er nog een de tentoonstelling te bezichtigingen over Dudok zijn leven, werk en ideeën.

Over de auteur

Jill Borsboom

Mijn naam is Jill Borsboom, geboren in 2000 en student aan de School voor Journalistiek. Van kleins af aan was ik al verhalen aan het schrijven, tv programma’s aan het na doen en het weer van de aankomende dag voor mn ouders aan het presenteren. De opleiding die ik na de havo ging doen was dus ook al vrij snel duidelijk. Ik ben super nieuwsgierig en heb zeer uiteenlopende interesses, van politiek tot architectuur en van geschiedenis tot fashion. Het verhaal wat achter een onbekend persoon schuilt vind ik het mooiste om te achterhalen. Een van mijn favoriete bezigheden is dan ook het meeluisteren van gesprekken tussen onbekende in de trein, op het terras of in de supermarkt. Dit leidt tot de mooiste verhalen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *