Is Hilversum weer klaar voor het oude normaal?

Is Hilversum weer klaar voor het oude normaal?

Het is rustig op het marktplein in Hilversum. Al bijna een week lang mogen de meeste winkels in Nederland de deuren weer openen. Helaas geldt dat nog niet voor de horeca. En dat is in Hilversum goed te merken.

Al bijna twee jaar heeft het Coronavirus Hilversum in haar greep. De drukte in de Mediastad is relatief geworden. Als het druk is, is het eigenlijk niet écht druk. Het Coronavirus heeft er in haar korte bestaan voor gezorgd dat “druk”, eigenlijk niet écht druk is.

Zodra je het marktplein op die manier bekijkt, is het eigenlijk wel druk. De twee trekpleisters op het plein, Foodhall Mout en de VUE Bioscoop, zien er verlaten uit. Maar het plein is wel het toneel voor kleine groepjes mensen. Buiten mutsen, handschoenen en dikke winterjassen is er nog een opvallend detail: winkeltasjes! Tasjes van onder andere H&M en ZARA trekken de aandacht. De felle kleuren van de tasjes vallen op in de grauwe kleuren die Januari met zich meebrengt.

Opvallend is dat de groepjes shoppers over het algemeen één richting oplopen. Ze komen allemaal van dezelfde kant. Het doet me denken aan een afdruipend stadion na een concert, ook iets wat we in Hilversum  al een kleine twee jaar moeten missen.

Door de “drukte” zou je het coronavirus bijna vergeten, maar veel tijd is daar niet voor. Al snel vallen de platgetrapte mondkapjes op de grond je op. Op de Groest speelt zich een groot contrast af. Het ene moment loop je langs een café met dichte deur, het andere moment moet je een stel ontwijken dat uit een bruisende kledingzaak komt stormen.

De winkelstraten vullen zich met gepraat van mensen en voorbijkomende fietsers. Vooral de filtsbezorgers en Thuisbezorgd-bezorgers hebben er een spel van gemaakt om zo snel en dicht mogelijk langs mensen te fietsen.

Zodra je de Hilvertshof binnenwandelt, is het alsof je in een ander universum terecht komt. Waar het buiten nog relatief “druk” was, is het in de Hilvertshof echt druk. Lekker ouderwets druk. Ook nu zou je bijna vergeten dat we nog steeds met een wereldwijde pandemie te maken hebben. Maar nu ook wordt je alweer snel met de werkelijkheid geconfronteerd als je mensen met bedekte gezichten ziet.

Ook in de Hilvertshof kom je soms een lege en gesloten zaak tegen, maar dat is niet te merken aan de mensen die door het Hilversumse winkelcentrum lopen. Het is fascinerend om te merken dat zodra je een winkel inloopt, je dat ook ruikt. En de ene winkel ruikt weer anders dat de andere. Zo lijkt het in de H&M naar een soort katoenen geur te ruiken en ruik je in de Primera weer de geur van nieuw en vers papier.

In de H&M valt, buiten de geur, ook het gepiep van kassa’s op. Dat moet voor de winkeliers ook een heerlijk geluid zijn. Het aanslaan van producten is voor hen weer een tijd geleden. Waar ook niet aan te ontkomen valt, is het piepende, bijna tenenkrommende, geluid van verschuivende kledinghangers.

Het is fijn om weer het gevoel van vrijheid te ervaren. En dat gevoel raast als een wervelwind door Hilversum. Al met al, het is misschien op het eerste gezicht wat onwennig en het gaat misschien in hele kleine stapjes, maar Hilversum is er klaar voor om weer het gezellige ouderwetse Hilversum te worden.

Over de auteur

Max Elijzen

Hi! Ik ben Max. Ik ben 19 en ik kom uit Blaricum. Ik houd van sport, muziek, films en series!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.