Horeca in huis door te koken met een chef

Horeca in huis door te koken met een chef

Tijdens de persconferentie van 14 januari is bekend gemaakt dat de horeca in Nederland nog niet open kon. Het missen van het uit eten gaan met de familie zullen we dus nog iets langer moeten verdragen. Gelukkig is er altijd de oplossing om zelf te koken. Het is misschien niet zo luxe, maar je kunt het zelf leuk maken.

 

We kennen het allemaal wel, het Loetje. Bekend in het Gooi om de heerlijke biefstuk die er geserveerd wordt. Iets wat ik zelf ook mis. Het maken van biefstuk is niet altijd even makkelijk sinds de juiste stappen gevolgd moeten worden voor het beste resultaat. Daarom heb ik de hulp in geschakeld van een chef.

Er zijn natuurlijk enkele factoren waar je rekening mee moet houden zoals de kwaliteit van het vlees, de temperatuur van de biefstuk, op tijd uit de koelkast, even laten rusten na het bakken en dan de vuistregels hoe wil je hem hebben? Blue (rare), saignant (medium-rare), medium, à point (medium to well done) of bien cuit (well done). Dit heeft namelijk te maken met de baktijden.

 Zelf in de keuken staan en in staat zijn om een lekker gerecht op tafel te zetten is een hele uitdaging en een kunst.”, spreekt Wiebrand Dragt, chef-kok en leermeester in de Nederlandse keuken. Sinds de restaurants nog niet open mogen ga ik samen met hem dit gerecht op tafel zetten dat bekend is in het Gooi.

Bereidingswijze

De biefstuk die we vandaag gaan maken is een kogelbiefstuk, vers van de keurslager. We beginnen met het klaarzetten van de producten. De biefstuk, aardappelen, champignons, ui en sla wordt geplaatst op het aanrecht. “Het belangrijkste is dat het biefstuk op kamertemperatuur is, zo voorkom je dat het vlees van binnen koud is na het bakken.”

Terwijl we aan het wachten zijn tot de biefstuk op perfecte temperatuur is beginnen we met het voorbereiden van de salade. Lekker veel rucola, fetakaas, pijnboompitten en gesneden tomaatjes samengevoegd tot een geheel. De oven wordt tot 200 graden voorverwarmd en zodra deze zo ver is gaan de aardappels de oven in voor twintig minuten.

Na de biefstuk voor dertig minuten te hebben laten staan buiten de koelkast is het tijd om deze te bestrooien met zout en peper. De pan wordt verhit en de roomboter begint goed te smelten. ‘Wacht tot dat de boter is uitgebruist voordat je het vlees toevoegt.”, spreekt Wiebrand. We houden het vuur hoog en laten de biefstuk aan beide kanten dichtschroeien. “Ik laat zelf ook altijd de zijkantjes dichtschroeien.”

We gaan vandaag voor een medium rare en zetten hierom het vlees op laag vuur en laten deze rond de 3 minuten aan beide kant bakken in de pan. Als het vlees bijna klaar is, begint het heerlijk te ruiken in de keuken. De biefstuk wordt uit de pan gehaald en we laten deze 5 minuten rusten in een stuk aluminiumfolie.

Op dit moment komt mijn chef met een geweldige tip: “Laat de pan met de gesmolten boter op het vuur staan, doe hier wat extra boter en olijfolie bij. Bak dan hier de champignons en uitjes in.” De gesneden groentes gaan de pan in en al gauw ontstaat er een overheerlijke jus voor over de biefstuk.

Dan horen we de ‘ding’ van de oven, de aardappelen zijn klaar. Deze worden eruit gehaald en alvast op de borden geplaatst samen met wat salade. Dan is het toch echt tijd voor het moment waar we op hebben gewacht, hoe is de biefstuk geworden? We halen deze uit zijn folie verpakking en worden verrast met een heerlijk mals uitziend stukje vlees. Het mes wordt erbij gepakt voor de test en de biefstuk wordt makkelijk in plakjes gesneden.

Deze worden op het bord gelegd met de vers gemaakte jus er overheen om het af te maken, een verrukkelijk beeld. Eet smakelijk!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *