Ook minder toegang tot fantasie wereld door de coronamaatregelen

Ook minder toegang tot fantasie wereld door de coronamaatregelen

Dungeons and Dragons Mini's - Foto Niels Corbeel

In tijden van lockdown is sociaal contact natuurlijk essentieel, maar ook juist niet gewenst. Veel kan niet meer en daar hebben ook de bordspel fanaten last van. Een kleine community die ook lijdt onder de inperkingen. Hoe is dan het toch nog mogelijk om samen te spelen en de immersie in stand te houden bij rollenspellen zoals Dungeons and Dragons en wat zijn de consequenties van de maatregelen.

Dungeons and Dragons is een rollenspel wat je speelt met 2 of meer spelers. Je maakt een karakter op papier en maakt er een fysiek poppetje bij. Vervolgens beleef je allemaal avonturen die verzonnen zijn en vorm gegeven worden door de Dungeon Master, ook wel bekend als de DM. Maar in lockdown periode is afspreken met meer dan 2 of 4 mensen, afhangend van de geldende regels, natuurlijk niet gewenst. Daarom wordt het tegenwoordig vaak afgelast en/of verplaatst naar online spelen. Desastreus als je als groep weken, maanden of zelfs jaren hetzelfde verhaal volgt en dit nu in aangepaste vorm moet doen.

Mark Winkelhorst, fanatiek Dungeons and Dragons speler, vind het online DnD’en maar niks. “Ik heb minder zin in DnD, als het gaat voelen als een verplichting hoeft het niet zo zeer”. Het grote verschil met de normale avonden en het online spelen is voor hem de immersie en concentratie. “Je raakt sneller afgeleid als je achter je laptopje speelt en gaat andere dingen doen terwijl je Dungeons and Dragons speelt, dat is jammer”. Het grote verschil is de immersie en de fantasie. Als je met een groep om de tafel heen zit en naar het bord kijkt kan je de fantasie in de lucht voelen. Dat heb je bij online DnD een heel stuk minder.

Zelf heb ik ook vaak van deze avonden bijgewoond en het eten, drinken, lachen en het gevoel gezelligheid hangt gewoon in de lucht. Mensen zijn samen bezig om een probleem op te lossen of een gevecht te winnen wat door de DM bedacht is. Het is een wekelijks terugkerende sfeer waar je aan gehecht of zelfs verslaafd aan kan raken als het je interesseert.

Psycholoog Nicole Kuijpers zegt er het volgende over: “Een hobby die je regelmatig doet geeft structuur en is positief voor de (geestelijke)gezondheid.” Als door de lockdown of het afzeggen van dit soort avonden de structuur wordt doorbroken “Dan kan dat impact hebben op mensen, dat verschilt per persoon”.

Het is natuurlijk goed om contact te onderhouden met mensen om er voor te zorgen dat mensen niet in eenzaamheid geraken. “Zelfs online onderhoudt je het contact met mensen, ik speelde het twee keer in de week maar omdat het ging voelen als verplichting werd dat vaak 1 keer of helemaal niet. Dan raak je dat contact toch een beetje kwijt,” aldus Mark

Dus ook de bordspellen wereld wil graag weer dat de buitenwereld weer open gaat zodat ze weer binnen kunnen zitten en zich kunnen laten meevoeren in hun eigen fantasie wereld. Het klinkt tegenstrijdig, maar voor vele is het een groot onderdeel van hun leven.

Tim Hofman geeft een klein voorbeeldje van wat een DM zou kunnen zeggen om de sessie vorm te geven, en Manolo Hermeler vertelt hoe hij de miniaturen maakt voor bij de DnD sessies:

https://soundcloud.com/user-783144462/dnd-in-lockdown/s-I1P3vNTiLc1?si=53c6d086ef8447289229d992a286e8c8&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Niels Corbeel

Niels Corbeel is een student Journalistiek met interesses in de horeca, politiek film en muziek. Schrijver van het boek Interpretatie is een Gift.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *