Het podium van Gooiland trekt geen volle zalen

Het podium van Gooiland trekt geen volle zalen

HILVERSUM – Na een bitterzware periode zijn er opnieuw tickets te koop bij het Gooiland Theater. Drie dagen voor de officiële coronacrisis, 11 maart 2020, meldde de site dat alle subsidies die de gemeente verstrekt, zijn stopgezet. Een kleine maand later meldde de hele stichting te gaan stoppen met alle voorstellingen. En toch, de programmering staat weer vol en men kan weer tickets kopen, de financiële speelkaarten lijken anders te zijn verdeeld.

Afgelopen theaterseizoenen ontving Stichting Gooiland ruim 50.000 Euro aan cultuursubsidies van de gemeente om in een volwaardige programmering te kunnen voorzien. In maart dit jaar zijn alle gelden voor het seizoen 2020-2021 onttrokken, waardoor het theater de noodklok moest doen luiden. Als olie op de brandstapel van het theater kwam daar de Coronacrisis bij, waarbij de creatieve sector veel lijdt aan het bestaan, minder inkomsten en meer uitgaven

De gevolgen uitgeteld, liet de site van het theater dat al bijna 85 jaar deze functie dient in april weten definitief te gaan stoppen met voorstellingen, waarbij andere evenementen, congressen en het hotel de inkomstenbron voor de stichting achter het gebouw gaan voeden. 

Op de site kan men nu weer kaarten kopen voor artiesten zoals Fred van Leer, Tineke Schouten en Waylon die met shows aan het einde van dit jaar en het volgende in het theater staan. “Dat zijn uitgestelde shows die al voor de crisis gepland stonden,” laat een medewerkster weten. “Kaarten zijn ook niet echt meer te koop,” vult ze aan na vragen over de mogelijkheden op de site. “Dat is een miscommunicatie, kaarten zijn niet meer verkrijgbaar, ook al staat dat op de site.”

De directeur van het theater Philip Lamers mailt: “Nu zijn de tijden onzeker, dus we zijn bezig hoe nu verder.” Met de ogen op de toekomst weet men dus niet of het theater opnieuw als zodanig gebruikt gaat worden. “We nemen nog geen standpunt in.”

Al in 2019 kwam er in opdracht van oud-wethouder Wimar Jaeger een onderzoek naar een alternatieve stichting die ons van kunst en cultuur zou voorzien. Tevergeefs, uiteindelijk bleek er onvoldoende draagvlak bij de wethouders, de burgemeester en de Raad voor Cultuur. “We hebben lange tijd de hoop gehad dat dat voorstel (nieuwe voorstellingen, een nieuwe directie en een verbouwing, red.) goed uit zou pakken en we onder die voorwaarde door konden gaan, helaas is dat niet gelukt,” destijds de algemeen directeur Lydia Baloe. 

Gijs Eggenkamp

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *