Controversieel moskeerapport door Broertjes en discriminatie in ‘t Gooi

Controversieel moskeerapport door Broertjes en discriminatie in ‘t Gooi

De balie van Versa welzijn bij het meldpunt van discriminatie in Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes heeft in de jaren 2017-1018 een onderzoek laten starten naar verschillende moskeegemeenschappen voor radicalisering, zonder dit te laten weten aan het hoogste orgaan van het gemeentehuis: de gemeenteraad. Raadslid Henk Blok van Hilversums Lokaal Belang verwacht excuses van de burgemeester, die Broertjes niet als noodzakelijk ziet. “Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en ben ik bevoegd bij bij verstoring daarvan of de vrees hiervoor op te treden. Excuses zijn dan ook niet nodig”luidt de reactie van de burgemeester.

In opdracht

Verschillende Nederlandse gemeenten als Gooise Meren, Huizen en Hilversum hebben Onderzoeksbureau Nuance door Training en Advies (NTA) de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar moskeeën in de buurt, om eventuele radicalisering te voorkomen. Volgens een artikel van het NRC in oktober 2021 zouden medewerkers van het NTA undercover en heimelijk onderzoek hebben gedaan in verschillende moskeegenootschappen. Het NTA vermeldt in een persbericht op 24 januari 2022 dat zij een klacht hebben ingediend bij de hoofdredactie van het NRC over het plaatsen van een artikel dat niet waarheidsgetrouw, onzorgvuldig en ongenuanceerd is. Zij vermelden dat in het uitgevoerde onderzoek voor de gemeenten Arnhem, Helmond, Veenendaal, Ede, Huizen, Hilversum, Gooise Meren, Almere, Delft en Eindhoven geen sprake is geweest van heimelijk onderzoek. Burgemeesters hebben zich ondertussen uitgesproken over de kwestie, en beweren geen opdracht te hebben gegeven voor het uitvoeren van undercover onderzoek, en enkel in het kader van de krachtenveldanalyses onderzoek te hebben gedaan naar tendensen in gemeenten, niet naar moskeeën of personen. Volgens het NTA zijn in veel van de onderzoeken moskeeën sowieso niet bezocht, en mocht dit wel zo zijn geweest, dan was dit altijd met expliciete instemming van een rechthebbende.

”Zeker tien gemeenten hebben de afgelopen jaren een privaat onderzoeksbureau ingehuurd om undercover onderzoek te doen in religieuze organisaties. Daarbij gaat een medewerker naar bijvoorbeeld een islamitische instelling en doet alsof hij een bezoeker is die komt voor het gebed, een les, een preek. Hij stelt zich niet voor met naam of functie, spreekt met moskeegangers en bidt mee, blijkt uit documenten en gesprekken met betrokkenen.” -NRC Handelsblad

Hedendaagse discriminatie in Hilversum

De afgelopen aantal jaren zijn de discriminatiecijfers in heel Nederland gestegen, en zo ook in Hilversum. De cijfers van 2021 worden pas rond april gepubliceerd nadat deze zijn verwerkt. Eerst even een terugblik op de afgelopen paar jaren:

Discriminatiecijfers, samen met de grond hiervan Bron: Meldpunt discriminatie Gooi en Vechtstreek

Bernd Buiting, Klachtenconsulent Discriminatie bij Meldpunt discriminatie Gooi en Vechtstreek vertelt dat de cijfers van de meldingen dit jaar waarschijnlijk weer hoger liggen dan die uit 2020. ”Dit vanwege de gehele Corona situatie op het moment. Veel meldingen zijn binnengekomen over bijvoorbeeld het niet dragen van een mondkapje door medische redenen, of vanwege de QR code.” Als er naar tabel 3 wordt gekeken is het hoogste aantal meldingen te zien bij de dicriminatiegrond ras/herkomst. Volgens Buiting is het moeilijk te zeggen of er wel of geen stijging zal zijn in 2021, maar kijkende naar de afgelopen jaren is het wel de belangrijkste golf van meldingen. ”Mensen worden op straat uitgescholden, krijgen problemen op werk of worden zelfs niet toegelaten in bepaalde winkels. Meer meldingen zijn ook binnengekomen sinds de gehele Black Lives Matter beweging. Dit zorgt onder andere voor meer bekendheid van het probleem, wat een grote rol speelt in de hoeveelheid meldingen die we binnenkrijgen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.