Veilig terug naar school?

Veilig terug naar school?

Nadat leerlingen maanden thuis hebben gezeten, mogen zij eindelijk terug naar school. Twee derde van de scholen in Hilversum voldoet echter niet aan de ventilatie-eisen die opgelegd zijn door het RIVM. 

Volgens een inventarisatie van de gemeente Hilversum hebben slechts 25 van de 68 scholen een voldoende ventilatiesysteem. Het overgrote deel van de scholen voldoet dus niet aan de eisen die zijn opgelegd door het RIVM. De systemen die hier niet aan voldoen verspreiden geen schone lucht, maar er is sprake van recirculatie. Dit is zorgelijk, hierdoor blijven virusdeeltjes in de lokalen hangen. 

De rector van het Comenius College, Ronald van der Sijde (39) vertelt dat hij vooral blij is alle leerlingen weer te mogen ontvangen. Het Comenius College is recent verbouwd. Destijds is er voor een modern ventilatiesysteem gekozen. Daarnaast heeft Van der Sijden ervoor gekozen alle ramen en deuren open te houden om zowel leerlingen als collega’s maximaal tegen het coronavirus te beschermen. 

Juliska Blom, directeur van de Violenschool, onderdeel van Stip Hilversum met ruim 3500 leerlingen kan weinig los laten over het ventilatie systeem binnen Stip omdat zij deelnemen aan een onderzoek. “Ik denk dat het met alle ramen en deuren open, best oké is, maar niet meer dan dat”.

Zowel Maurits Mulder (16) als Fleur Deiters (16) zijn blij dat zij weer naar school mogen. Maurits begint dit jaar aan mavo 4, zijn examenjaar. ”Tijdens de fysieke lessen krijg ik een stuk meer mee dan vanuit huis, hierdoor heb ik meer vertrouwen in mijn examens dan voorheen.” Daarnaast geeft Maurits aan zich veilig te voelen op school. Dit komt mede omdat alle ramen en deuren open staan, docenten beschermd worden door spatschermen en de pauzes verdeeld zijn in shifts.

Fleur steekt ook een stuk meer op dan tijdens de online lessen, al heeft zij voornamelijk haar klas en de gezelligheid gemist. Op het Gemeentelijk Gymnasium loopt Fleur met een mondmasker door de gang, ondanks dat dit zorgt voor een aparte sfeer, voelt de school nog net zo vertrouwd als voorheen.

Roosje Schröder

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *