Het Gooische bier vloeit

Het Gooische bier vloeit

Foto: ED

Het is al vaak in het nieuws gekomen dat er in het Gooi, gemiddeld de meeste alcoholische drank wordt gedronken van heel Nederland. Volwassen inwoners in Gooi en Vechtstreek voelen zich alsnog gezonder dan de rest van Nederland.

En dat klopt wonderbaarlijk genoeg, want de volwassenen, en met name 65-plussers, hebben minder gezondheidsproblemen dan mensen in andere regio’s in Nederland. Dit blijkt uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor, een onderzoek dat de GGD Gooi en Vechtstreek eens in de vier jaar houdt. Het wordt niet duidelijk waar dat precies verband mee houdt en wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn. Wel is het een opmerkelijke constatering. Dit jaar gaven bij 4425 scholieren antwoord op allerlei vragen. “Doordat deze Gezondheidsmonitor klassikaal op school wordt ingevuld, is de respons hoog”, menen de onderzoekers. “Deze hoge respons zorgt voor een betrouwbaar beeld van de gezondheid en leefstijl van leerlingen.”

Twee derde van de volwassenen en de helft van de 65-plussers in het Gooi drinkt teveel. En teveel telt vanaf 1 glas alcohol per dag. Dit is op basis van de norm van de Gezondheidsraad. Ook de Gooise jeugd spuugt er niet in. Bijna de helft van de vierdeklassers geeft aan in afgelopen maand alcohol te hebben gedronken. Door de corona crisis ervaren veel jongeren meer stress dan normaal. Stress voor school, het ontbreken van de normale sociale contacten en missen van sporten en het uitgaansleven. Dit kan een goede reden zijn voor hun om meer te gaan drinken. De lockdown weerhoudt de jongeren uit het Gooi er niet van elkaar thuis in kleine groepjes op te zoeken en met elkaar “te zuipen”. Daan Bezooijen is een 18-jarige scholier uit Hilversum. “Ik denk dat ik mijn eerste biertje zo rond 14-15 dronk.” Op de vraag of hij merkt dat de jongeren in het Gooi veel drinken zegt hij: “Voor mijn gevoel is hier wel echt in het Gooi een zuipcultuur aanwezig.” ‘Indrinken’ is bij de jongeren een veelvoorkomend fenomeen. Voordat de jeugd naar de kroeg gaat, wordt eerst flink gedronken bij elkaar thuis. Dit met name uit kostenbesparende overwegingen.
“Echt drinken ging ik zo op mijn zestiende. Op die leeftijd kwamen de eerste echte feestjes waar drank aanwezig mocht zijn van de ouders, dus ik denk dat het daardoor kwam. Ik mocht toen nog niet drinken van mijn ouders zelf, dus toen deed ik dat bij vrienden vooral.”
De voorbeeldfunctie van de ouders speelt misschien een rol van betekenis. “De ouders zijn er hier in het Gooi niet heel streng op.”

Onze verslaggever praat erover met Daan Bezooijen, een 18 jarige scholier uit het Gooi.

https://soundcloud.com/user-49309577/interview-over-alcoholgebruik-in-het-gooi?si=fcba522d41dd4d9cae9be0211471fb5a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Ramses Kaart

Ik ben Ramses Kaart. Ik ben journalist op de Hogeschool Utrecht. En ik hoop u nog met vele artikelen te inspireren. Email: Ramseskaart1@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.