De ondergrondse containers op de Havenstraat staan er stinkend en volgeladen bij. Het is weer donderdag en het is bijna vier dagen geweest dat de vuilniswagen hen verlost heeft van de hopen afvalzakken die om hen heen liggen. Het is een vies en vervallen gezicht. Mensen plaatsen uit onmacht hun afval bij de hopen naast de afvalcontainer, deze zit toch al vol.
Maar hoe komt dit nu? Ligt het aan de bewoners? Moet de GAD vaker langskomen? Wordt er teveel afval door de ondernemers geproduceerd? De afvaltag had het antwoord moeten wezen, maar deze voorkomt niet dat op dit moment de containers er verpauperd bijliggen.
Volgens de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst proberen zij uit alle macht het vuil zo snel mogelijk op te halen. Voor de tags er waren was er teveel vuil van buiten de buurt wat zich verzamelde bij en in de containers. De Afvaltag, een of twee tags per huishouden, zouden dit moeten oplossen zodat alleen de bewoners voor wie de containers bedoelt waren deze konden gebruiken. Maar desondanks blijft het vuil zich opstapelen.
“Bijplaatsing is een doorn in het oog voor iedereen” zegt Laura Kort, communicatie adviseur van de GAD. “De basis ligt aan ons en de gemeente maar we hebben hier ook te maken met menselijk gedrag.” Ze heeft hierover het feit dat mensen zonder tag huis- en restvuil plaatsen naast de containers. Wat eigenlijk uit den boze is. Maar er is niet veel meer aan te doen dan het reactief blijven ophalen.
“Met een vulgraad sensor willen we proberen om de containers te legen voor deze daadwerkelijk vol zitten, maar het kost tijd deze optimaal te implementeren.” Zegt Laura. “Ook moeten we er voor zorgen dat de containers er minder uitnodigend uitzien voor mensen om hun afval anoniem te dumpen. Camera’s ophangen is vanwege privacy redenen voor nu alleen nog maar een idee”.
Hoe dit op dit moment gaat helpen voor de bewoners aan de Havenstraat is nog maar de vraag. Vooralsnog is de tag alleen maar een extra handeling voor het weggooien van rest en plastic afval. Waar lang niet iedereen op zit te wachten. Misschien is het nog beter scheiden van afval het antwoord. Of het papieren afval niet in een doos naast de container zetten maar juist klein maken en netjes in de papiercontainer gooien, iedereen heeft zo zijn taak om ervoor te zorgen om de ruimte rond de afvalcontainer leefbaar te houden. Tot er uiteindelijk een werkende oplossing komt voor de hopen afval aan de havenstraat. Voor nu is het vooral hopen dat je afval nog in de container past.
Thierry Plaizier verteld over hoe hij zijn afval weggooit op de Havenstraat:
https://soundcloud.com/user-783144462/afval-havenstraat/s-D4f3LU8c48w?si=905984e4c1304ce799d57f72f83243a6&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing