De gasprijs in Nederland is hoger dan ooit

De gasprijs in Nederland is hoger dan ooit

Gas is altijd al duur geweest, maar dit jaar spant toch echt de kroon. Door een aantal hoofdfactoren wordt de prijs van gas voor Nederlanders steeds hoger. Met onder meer het verminderen van leveren van gas aan de EU door Rusland, is de prijs van het gas in Nederland nu hoger dan ooit.

Dat gas duurder is geworden komt door meerdere factoren, namelijk; De economie herstelt zich van de Corona-crisis, is nog niet op haar oude level en kan niet op volle toeren draaien. De gaswinning in Groningen is stukken minder dan enkele jaren terug. Daarnaast kent de markt een stijging van de prijs van CO2-uitstootrechten. En door de koude temperaturen van begin mei dreven de gasprijzen omhoog, in combinatie met lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit Rusland en Wit-Rusland.

Als wij inzoomen op het verschil in prijs voor gas door de jaren heen, is duidelijk te zien dat de prijs enorm is gestegen. Zo was de prijs voor een kubieke meter gas in augustus 2021 0,95 euro per m3 gas. Dit was in oktober 2021 al gestegen naar 1,79 euro per m3 gas. Na een lichte daling in november, stegen de prijzen in december weer flink. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 2,10 euro per m3. Dit is inclusief energiebelasting, ODE en BTW.

Nu is de vraag wat de gevolgen zijn voor de consument. Het antwoord daarop verschilt enorm. Het ligt er namelijk helemaal aan welke gasleverancier je hebt. En of je een vast of variabel contract hebt afgesloten met jouw gasleverancier. De ene gasleverancier is voor jou gunstiger en voordeliger dan de andere. Heb jij nog jouw vaste contract staan, dan behoud jij tot het contract is afgelopen de meer voordelige kosten dan de prijzen nu zijn. Wel zal iedereen de stijging van de gasprijs merken, want de economie groeit maar de koopkracht vrijwel niet. En niet alleen je energierekening wordt hoger. Je merkt de hogere prijzen waarschijnlijk ook aan de benzinepomp en bij de boodschappen die je doet.

Een van onze journalisten sprak met Gert-Jan van Wageningen. Hij is ondernemer en vader en hij onderhoudt zijn familie van vijf. Gert-Jan vertelt erg last te hebben van de stijging van de gasprijs. Zo zegt hij in een interview met Ramses Kaart; “Ik betaalde vorig jaar ongeveer de helft van wat ik nu betaal en het wordt steeds moeilijker om mijn hoofd boven water te houden op deze manier. Vooral vervelend want mijn vaste energiecontract is sinds januari na twee jaar verlopen en nu ben ik dus genoodzaakt mee te gaan met de variabele tarieven.” Ook vertelt hij dat hij nog niet zeker weet wat hij nu gaat doen. Toen wij hem vroegen wat hij zelf doet om te bezuinigen antwoordde hij; “Ik probeer hier en daar wat te bezuinigen. Zo hebben wij de verwarming op momenten dat hij niet hoog hoeft te staan wat lager en proberen mijn kinderen en ik niet te lang onder de douche te staan. Mijn huis is al goed geïsoleerd, dus daar valt helaas geen winst meer te behalen.”

Over de auteur

Ramses Kaart

Ik ben Ramses Kaart. Ik ben journalist op de Hogeschool Utrecht. En ik hoop u nog met vele artikelen te inspireren. Email: Ramseskaart1@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *