Knuffelen met Honden positief effect op mensen met dementie?

Knuffelen met Honden positief effect op mensen met dementie?

Honden

Contact met honden of andere huisdieren heeft in vele gevallen een zeer positief effect op mensen met dementie. Het contact met de dieren brengt vaak herinneren terug en zorgt er onder andere voor dat mensen met dementie meer contact zoeken, aldus expertisecentrum dementie Vlaanderen. Maaike Ligthart van het bedrijf Tante Janny besloot hier wat mee te doen.

Het idee

Maaike Ligthart ondersteunt met haar bedrijf Tante Janny demente mensen die nog thuis wonen die hulp nodig hebben. “Een van mijn cliënten zit sinds kort in het revalidatiecentrum en ik heb haar hondje in huis”. Het hondje mag mee als Maaike bij haar op bezoek gaat. “Ik merkte dat niet alleen zij, maar ook de andere mensen heel leuk op dat hondje reageerde”, aldus Maaike Ligthart. Hier begon het idee voor het initiatief genaamd: Knuffelen met honden. 

Tante Janny

Tante Janny is het bedrijfje dat Maaike Ligthart ongeveer drieëneenhalf jaar geleden is opgestart. Maaike helpt als sociaal hulpverleenster mensen met dementie die nog thuiswonen. Ze kookt onder andere verse maaltijden voor ouderen en biedt verblijf voor honden die een tijdelijk plekje nodig hebben. 

KNGF Geleidehonden

Zelf heeft Maaike drie honden waarmee knuffel afspraken gemaakt kunnen worden. In de praktijk merkt ze het ook.” Mensen met dementie worden vrolijker door het contact met de hond en hebben gespreksstof. Ze zijn echt weer even onderdeel van de maatschappij”. Uit onderzoek van KNGF Geleidehonden die zogenaamde dementie honden” bij jongvolwassenen met alzheimer plaatste, kwam er naar voren als resultaat dat deze mensen een veilig gevoel bij de hond krijgen en zich beter kunnen ontspannen. Het contact met de hond brengt herinneringen terug en zorgt voor gespreksstof.

Onderdeel maatschappij

Normale dingen doen en onderdeel van de maatschappij zijn is belangrijk voor het mentale welzijn van demente mensen. Janneke Majoor had een moeder met dementie en voor haar was een normale routine erg belangrijk. “ Samen lunchen, shoppen en dagjes weg was iets waar mijn moeder erg van genoot”, aldus Janneke Majoor. “ Juist in de drukte is normale dingen blijven doen zo belangrijk. Deze mensen zijn ook mensen en hebben ook het recht om normale, alledaagse dingen te doen”. In de praktijk blijkt net zoals in de studies dat het doen van alledaagse dingen zoals het knuffelen met honden de kwaliteit van leven van dementerende ouderen wel degelijk verbeterd. 

Mens-dier relaties

Uit onderzoek van J.M.P. Enders- Slegers kwam dat mens-dier relaties de sociale behoeftes van mensen kunnen vervullen. In een psychogeriatrisch verpleeghuis werd gekeken naar de invloed van gezelschapsdieren op de kwaliteit van leven van dementerende ouderen. Hieruit kwam onder andere dat er meer stabiliteit was en de sfeer vaak ontspannen. 

Verstoffen

Het is dus voor veel dementerende ouderen belangrijk om contact met honden en/of dieren te hebben. Het heeft veel positieve effecten en verhoogd de kwaliteit van leven. Het contact met de hond brengt stabiliteit en ontspannenheid terug iets wat juist bij deze ziekte  vaak wordt afgenomen. “Het is belangrijk om deze mensen onderdeel van de maatschappij te laten zijn en ze niet te laten verstoffen”, aldus Maaike Ligthart.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.