Het versturen en ontvangen van seksueel getint materiaal: wat zijn de effecten?

Het versturen en ontvangen van seksueel getint materiaal: wat zijn de effecten?

Sinds het programma BOOS met de schandalen van The Voice rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten kwam, staat de maatschappij op scherp omtrent dit onderwerp. Ook het versturen en ontvangen van seksueel getint materiaal, zoals een dickpic, kan hieronder vallen. In de leeftijdscategorie 12-18 jaar komt de verspreiding hiervan ook voor. Maar wat zijn de effecten van het versturen en ontvangen van seksueel getint materiaal?

Meldingen politie en het Openbaar Ministerie

Bij de politie en het Openbaar Ministerie (OM) worden de laatste jaren steeds vaker meldingen gedaan omtrent het verspreiden en ontvangen van seksueel getint materiaal. “De Leidraad” is een onderzoeksrapport dat is opgesteld door de politie, het OM en Landelijk Expertisecentrum Kinderporno en Kindersekstoerisme. Dit rapport kwam tot stand naar aanleiding van deze meldingen en zo is er onderzoek gedaan naar het zogeheten begrip ‘sexting’.

Sexting

Volgens Wikipedia is de betekenis van sexting als volgt: “Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s van zichzelf via mobiele telefoons of andere media. De term is afgeleid van sex (verwijst naar de seksuele inhoud) en texting (Engels voor het versturen van een sms of mms).” Sexting komt ook voor rond de middelbare schoolleeftijd. Dan gaat het dus om minderjarige personen.

Cijfers

Uit dit onderzoek (2017) bleek dat 6,4% van de ondervraagde Nederlandse jongeren weleens een intieme foto van zichzelf heeft verstuurd, en 23,1% daarvan zegt ook een intieme foto terug te hebben gekregen. Volgens jeugd- en gezondheidszorgpyscholoog Eveline Holm (KinderPsy praktijk Hilversum) zeggen deze getallen het volgende: “Tussen de 12 en 18 jaar begint gewoon de interesse in elkaars lichaam, dat is natuurlijk van alle tijden. En met media is daar een heel nieuwe manier bijgekomen. Ik denk dat het voor een deel gewoon gezond experimenteren en nieuwsgierig gedrag is, maar het hangt er natuurlijk wel vanaf op welke manier dat gebeurt.”

Beweegredenen

Maar wat zijn dan de beweegredenen achter het versturen van bijvoorbeeld een foto in lingerie? Komt het puur en alleen door de seksuele interesse die op jonge leeftijd begint, of zijn door de sociale media de contacten makkelijker geworden? Holm zegt hierover: “Eerder was het vaak dat jongens aan meisjes vroegen, van “goh, wil je een foto maken van jezelf?”. De belangrijkste beweegreden daarachter is gewoonweg de seksuele ontwikkeling. Maar een deel is ook het willen krijgen van waardering, dus zich gezien voelen en positieve feedback willen ontvangen. En met de komst van de smartphone is er zoveel mogelijk geworden, dat dat een grote rol speelt. Maar aan de andere kant heb ik ook het idee dat jongeren wellicht beter weten wat de risico’s zijn, ten opzichte van tien jaar geleden. Met name door de voorbeelden van jongeren die na het versturen “geshamed” werden.”

Voorlichtingen op school en door ouders

Op de vraag of de voorlichtingen die gegeven worden op school en/of door ouders helpen, zegt ze het volgende: “Absoluut. Het is echt goed om daar open over te zijn, en die seksuele voorlichting moet uitgebreid worden naar het stukje sociale media, wat is daarbinnen oké en wat zijn daarbinnen de risico’s?” “Voor ouders blijft het een lastig onderwerp om over te praten, ook omdat je niet altijd weet waar je kind mee bezig is. Maar het is echt beter om daar open over te praten samen, dan er te laat achter te komen wanneer iets al is gebeurd”.

Effecten van versturen en ontvangen seksueel getint materiaal

Dan de hamvraag: wat zijn de effecten op het versturen en ontvangen van dit seksueel getinte materiaal? Ontstaat er achteraf spijt, en wellicht nog een stap verder: leidt het tot pesterijen? “Die effecten kunnen heel groot zijn en ook heel negatief. Ik heb weleens meiden gehad die vertelden, dat ze ooit een foto van zichzelf hadden verstuurd en die werd dan weer verder doorgestuurd, door de hele school eigenlijk. Dat kan iemand kapot maken. Die meisjes hadden daarna voornamelijk heel veel schaamte, veel negatieve gedachten over zichzelf en natuurlijk was hun vertrouwen beschaamd, door diegene naar wie je het doorstuurde”.

Verslaggever Max Elijzen ging in gesprek met Terry de Roode (ROC Hilversum) over grensoverschrijdend gedrag op scholen.

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hoi! Ik ben Jasmijn, ook wel een vrolijke mafkees, fashion freak, hondenliefhebber, razende reporter én gek op reizen! Heeft u een leuk of interessant nieuwtje over Hilversum? Laat het mij vooral weten! jasmijn.brasser@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.