Tentoonstelling PANdemIC net zo emotioneel als corona zelf

Tentoonstelling PANdemIC net zo emotioneel als corona zelf

De tentoonstelling van Museum Hilversum genaamd PANdemIC is nu al een paar weken te zien. PANdemIC, bestaand uit verschillende foto’s van meer dan 100 fotografen die zijn ingezonden voor de fotowedstrijd Care4Corona, geeft de impact van de coronacrisis weer door de ogen van de fotografen en wekt verschillende emoties op.

“Ik word wel een beetje beu van corona ”, vertelt Ineke de Bruijn (63). “Ik vind het mooi, er zitten erg aangrijpende foto’s bij, zoals foto’s van overledenen en zeker van ouderen die hun kleinkinderen alleen via het raam kunnen zien, maar het gaat nergens anders meer over dan corona. Het is heel mooi, maar een coronatentoonstelling in deze tijd vind ik toch too much.”

“Van de veiligheidsraad, het ministerie en van universitaire klinieken hebben we ontzettend goede reacties!”, vertelt directeur van Museum Hilversum Stef van Breugel. “We zijn nu aan het kijken of we de tentoonstelling kunnen laten gaan reizen langs verschillende universitaire klinieken in Nederland. Bij het publiek zie ik aan de ene kant ontroering en aan de andere kant zie ik dat mensen het toch wel lastig vinden om naar te kijken. Soms zie ik mensen lang blijven kijken of juist heel kort. Het is toch wel een heel gemengd beeld.”

“Van sommige mensen horen we dat je zo goed ziet wat die coronacrisis nou doet en hoe ingrijpend het is in de levens van mensen, hun werk, de liefde, dat je elkaar niet kunt aanraken. Je ziet de persoonlijke impact die covid op ons heeft gehad. Mensen gebruiken de tentoonstelling ook wel om corona te verwerken of om het her te beleven.”

Kato van der Schuylt (24) is een van de geraakte toeschouwers; “Het is heel leuk, vooral omdat het is waar we nu echt mee te maken hebben. In elke situatie herken je jezelf. Ook omdat we nu wat verder zijn en weer terugkeren naar het normale leven. Dan kijk je naar deze foto’s en denk je ‘O ja, zo was het inderdaad’. Ik denk dat iedereen zich wel hierin kan identificeren.”

Avatar

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *