Bloemen voor Valentijn

Bloemen voor Valentijn

Valentijn, ook wel bekend als de dag van de liefde. De dag waarop wij dit tonen aan onze geliefden door het geven van bloemen. Dit ritueel is in een ver verleden ontstaan door de symbolische betekenissen die bloemen met zich mee dragen. Bloemisten spelen hier inmiddels al goed op in.

Bloemen

Valentijn staat natuurlijk bekend om het geven van de roos, waarom associëren wij deze bloem met de dag van de liefde? 

Al sinds eeuwen worden bloemen gebruikt als symbool voor liefde, huwelijk en vriendschap. Maar ook als middel om te waarschuwen of je trots uit te spreken. In de Victoriaanse tijd werd het geven van een boeket vaak gebruikt om geheime boodschappen over te brengen. Op het openlijk uiten van gevoelens bestond toen nog een stevig taboe en via een bloem of boeket, vonden aanbidders een veilige weg om toch hun emotie of gedachte over te brengen. Met voor iedere gelegenheid een passende bloem. 

De rode Roos staat voor liefde, trouw, respect en vriendschap. Wat dit de geschikte bloem maakt voor het feest van de liefde. 

Bloemenwinkels 

Dat de roos de show steelt op Valentijn is niets nieuws, en de bloemisten uit Hilversum spelen hier dan ook goed op in. “Het zijn echt altijd hoofdzakelijk rozen, of leuk samengestelde plukboeketten”, spreekt Elles van Bloemenhuis Lobelia in Hilversum. Wanneer mensen deze het meest kopen is volgens haar nog steeds echt op de dag zelf, dan is het ook ontzettend druk in de winkel. 

De inkoop van de bloemen is een dagelijkse bezigheid, zodat ze altijd vers zijn. “De week voor Valentijn beginnen de prijzen van de bloemen al behoorlijk op te lopen”, zegt Elles. “Maar wij halen alsnog de bloemen dagelijks van de veiling, we springen bij waar wij het echt nodig hebben.”

Bij de bloemenkiosk op de Kerkstraat gaat dit anders. Hier kopen ze in de vroege ochtend op 14 februari de rozen vers in van de veiling. “Wij kopen ze in op dezelfde ochtend, dan zijn de rozen voor ons het goedkoopst”, spreekt de eigenaar van de kiosk. 

Ook bij deze bloemenwinkel komen de klanten voornamelijk voor de rozen, voornamelijk de mooie rode. “De meeste mensen willen er een, andere tien, en sommige honderd.” De associatie tussen de roos en Valentijn zit er dus bij iedereen goed in. 

Consumenten

Bloemen liefhebber Christa van Rutten is er elk jaar bij voor de verkoop van de roos.Het is echt een prachtige bloem, en voor mij altijd een teken van liefde geweest”, spreekt Christa. Ook voelt zij zich aangetrokken door de roos door het symbolisme achter de stekels. “Liefde gaat niet altijd over rozen”, Zegt Christa.Het is niet altijd even mooi, tegenvallers horen er bij. Dat is wat de liefde echt maakt.”

Consumenten gedrag rondom de inkoop van bloemen verschilt, maar tijdens Valentijn staan de meeste er hetzelfde in. Koop je de bloemen een dag van vooraf dan zijn ze in alle rust uit te zoeken. Als je bloemen wilt die echt vers zijn moet je er op 14 februari vroeg bij zijn, en hopen dat er nog keuze is. 

Het ontstaan

Waar komt Valentijn eigenlijk vandaan? Over de geschiedenis en oorsprong van Valentijnsdag bestaan enkele theorieën. 

Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij Sint-Valentijn. Een jonge Romein die werd gemarteld, maar weigerde om zijn christendom op te geven. Hij stierf op 14 februari 269 na Christus. 

De legende spreekt dat Valentijn de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achterliet voor de dochter van een medegevangene waarop hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met Van jouw Valentijn”. Hier zou ook de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met “jouw Valentijn”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *