Fietsoverlast in Hilversum

Fietsoverlast in Hilversum

HILVERSUM – De handhaving heeft het druk met de fout geparkeerde fietsen in Hilversum. Niet alleen wordt het centrum er minder aantrekkelijk en toegankelijk door, het kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Ambulances kunnen er bijvoorbeeld niet makkelijk meer langs en voetgangers worden gedwongen de autoweg of het fietspad als wandelpad te gebruiken. Toch lijken er maar weinig mensen iets van aan te trekken.

Op vrijdagmiddag wordt de Groest overspoeld met middelbare scholieren. Wanneer de handhavers net een groepje heeft gewezen op hun overtreding, parkeert een ander groepje hun fiets prompt midden in het voetpad om even een snack te halen bij de Febo. Het is drukker nu de scholen weer open zijn en de scholieren hun pauzes doorbrengen in de stad. En toch volgens Anca Paun (34), medewerker van Hilversumse handhaving, is er niet een bepaalde leeftijdsgroep die lakser omgaat met de stalling van de fiets: “Iedereen doet het, volwassenen net zo goed, mensen die haast hebben, die even snel iets moeten halen of laat zijn voor een trein. Het station en de Groest zijn dan ook de meest drukke plekken.”

Paun: “Wat vooral vervelend is, zijn de dingen die wij zo nu en dan naar ons hoofd krijgen zoals ‘fietsendief’. We hebben een net protocol voor de verwijdering van fietsen. De overtreder wordt eerst op de hoogte gesteld dat hij of zij in overtreding is door middel van een sticker op de fiets. Er wordt dan een termijn gesteld om je fiets weg te halen. Gebeurt dit niet, dan gaat deze naar het fietsdepot. Je kan hem gewoon weer komen ophalen tegen een betaling, en je kan ook altijd in bezwaar gaan. Tenzij de fiets hinderlijk of gevaarlijk gestald is, dan halen wij hem wel gelijk weg. Maar wat nou precies gevaarlijk is, daar zijn de meningen ook vaak over verdeeld.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *