Autobranche heeft het zwaar in coronatijd

Autobranche heeft het zwaar in coronatijd

HILVERSUM – De Europese Commissie wil dat de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s verder omlaag gaat. Deze week komt de Europese Commissie met een aantal nieuwe en strengere CO2-eisen aan autofabrikanten waaraan nieuwe auto’s volgend jaar moeten voldoen. Door de coronacrisis is de autoverkoop al enorm gedaald en heeft de autobranche het al zwaar. Nu komen daar dus nog de aangekondigde extra milieumaatregelen bovenop.

Bert Honing, werkzaam als verkoopleider bij de Hilversumse autodealer Peugeot Nefkens, zegt dat door de steeds strengere CO2-eisen meer wordt ingezet op de verkoop van elektrische modellen. “Om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren worden deze steeds gunstiger geprijsd ten opzichte van benzine en dieselauto’s”. “Van alle verkochte auto’s moeten wij gemiddeld onder een vastgelegde CO2-uitstoot norm blijven en daarom zorgen we ervoor dat we vooral veel elektrische modellen verkopen om zo aan de milieueisen te kunnen voldoen”, zegt Honing.

Door de aangekondigde, strengere eisen van de Europese Commissie worden de elektrische auto’s volgend jaar waarschijnlijk nog gunstiger geprijsd en worden benzine- en dieselmodellen duurder. Voordeel voor de consument is dat een elektrische auto goedkoper in gebruik is, omdat deze minder onderhoud nodig heeft.

Er worden door de coronacrisis minder nieuwe auto’s verkocht, zegt Honing. De verkoop van occasions draait nog redelijk, maar ook niet geweldig. De autofabriek van Peugeot heeft door de coronacrisis drie maanden lang stilgelegen. Daardoor draait de verkoop van nieuwe auto’s slecht en zijn er weinig nieuwe modellen voorradig, zegt Honing.

Als gevolg van de crisis vindt er een aantal reorganisaties plaats in de autobranche. Sommige vestigingen moeten door de reorganisaties hun deuren sluiten. Honing denkt dat de benzineauto en dieselauto voorlopig nog wel even blijft bestaan. Peugeot heeft een aantal elektrische modellen zoals de elektrische e208, e2008 SUV en de Partner Tepee Electric.

Robin Zweep

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *