Gemeenteraadverkiezingen in Hilversum: bereid u voor

Gemeenteraadverkiezingen in Hilversum: bereid u voor

Stembus in de gemeente Huizen

Elke vier jaar wordt de gemeenteraad van de 352 regio’s in Nederland door uw stem opnieuw gekozen via gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad gaat bijvoorbeeld over hoe de gemeentebegroting eruit gaat zien, en welke verordeningen er plaats gaan vinden. Ook in Hilversum is er de mogelijkheid om te stemmen op veertien, vijftien en zestien maart op verschillende partijen; zowel lokale- en grotere partijen stellen zich verkiesbaar op.

Gemeenteraad in het kort

De gemeenteraad is volgens de Grondwet het hoogste orgaan van de gemeente. Elk raadslid in de gemeenteraad heeft een zetel, en blijft voor vier jaar in de raad. Na deze vier jaar komen er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen, meestal begin maart, waarbij de inwoners van een gemeente hun stem kunnen uitbrengen op zowel lokale als nationale partijen. De vorige verkiezingen brachten het volgende resultaat het zich mee: 37 zetels, waarvan de lokale partij Hart voor Hilversum procentueel de meeste stemmen heeft gekregen. Het aantal zetels in de gemeenteraad heeft overigens te maken met de hoeveelheid inwoners van een gemeente. De gemeenteraad vervult sinds 2002 drie functies: kaderstellend, controlerend en vertegenwoordigend. Ook zorgt het voor de verordeningen (een bindende regeling) in de buurt, en de gemeentebegroting. Gemeentes zijn een product van een gedecentraliseerde eenheidsstaat: zij hebben lokaal meer overzicht, en zorgen daardoor op zijn duur voor meer adequate oplossingen in de wijken.

Opkomsten

Gemiddeld is de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in vergelijking met de Tweede Kamer verkiezingen veel lager: 55% tegenover 80%. Vier jaar geleden in Hilversum was er een opkomst van 55,8%. De gemeenteraad is een manier om als lokale burger indirect inspraak te hebben over hoe de wijk bijvoorbeeld wordt gerund. Ook geeft het de mogelijkheid om eventuele lokale problematiek aan het licht te brengen, en daarna op zijn beurt op te lossen. Als er door iemand niet wordt gestemd wordt er echter niks gedaan met de ongebruikte stem. Deze worden dus niet verdeeld onder de winnende partijen, zoals soms als fabel wordt verspreid.

Hoe voor te bereiden?

Voor de gemiddelde burger die niet dagelijks de activiteiten van de partijen bijhoudt kan het lastig zijn ineens een keuze te moeten maken. Fractievoorzitter van de lokale partij Hart voor Hilversum, Jan Slingerland, adviseert om sowieso regelmatig de krant te lezen. ”Op die manier weet je ook welke onderwerpen er spelen in Hilversum, en waar je wel of niet tegen bent.” Verder, vertelt Jan, is het ook vooral bij verkiezingen belangrijk om te weten wat iemand persoonlijk wel of juist niet belangrijk vind in de buurt. ”Denk hierbij aan: bereikbaarheid, hoeveelheid woningen, reinheid, orde, rust & regelmaat en sociale aspecten. Als je die dingen op een rij hebt gezet kan je daarna kijken via de stemwijzer -of in Hilversum het KiesKompas- welke partij het beste jouw wensen aansluit.” Hart voor Hilversum is in het KiesKompas op 11,54% links ingedeeld, en 26,67% conservatief (bron 2). Verder zegt Heleen Wever, communicatieadviseur bij ProDemos (de organisatie achter StemWijzer), dat andere goede manieren om je voor te bereiden zijn: de websites van de betreffende partijen bekijken samen met hun sociale media, gemeenteraadsvergaderingen live meemaken of terugkijken (deze zijn te vinden op de site van de gemeente Hilversum) of lokale platformen raadplegen zoals Nieuws uit Hilversum.

Bron 2: De politieke partijen in Hilversum verdeeld

Stemwijzer of KiesKompas?

De StemWijzer wordt vrijwel overal aangeraden om te maken als voorbereiding op de verkiezingen. De StemWijzer is een website waarin inwoners hun eigen gemeente kunnen kiezen, en daarna een aantal vragen moeten beantwoorden om in te schatten wat de meest passende politieke partij is bij de burger gebaseerd op zijn/haar plaats op het politieke spectrum.  Toch als op deze website de gemeente Hilversum wordt gezocht, blijkt dat dit niet mogelijk is. Hilversum heeft namelijk op 17 februari het KiesKompas gelanceerd. Dit is een andere, misschien iets minder bekende, vorm van de StemWijzer. ”De gemeente heeft hiervoor gekomen in verband met de prijzen die aan de stemwijzers zijn verbonden. Het KiesKompas paste beter bij het budget”, vertelt Jan Slingerland.

”Het is geen stemadvies, alleen een stemhulp.”    -Heleen Wever, communicatieadviseur ProDemos

Voor- en nadelen van een StemWijzer

Na het invullen van de StemWijzer, of een dergelijk alternatief, zou iemand zo naar de stembank kunnen lopen met het verkregen advies. Toch vertelt Heleen dat dit geen definitieve uitslag is. ”Wij zeggen altijd: het is geen stemadvies, het is een stemhulp. Bij elke vraag kun je je inlezen in wat de partijen vinden, en waarom. Extra informatie over een bepaald onderwerp bij een partij is soms ook beschikbaar. Het is vooral een tool om mensen te laten zien wat er momenteel in de gemeente speelt, wat je daarbij zelf vind, en welke partijen hierin meegaan. Verder zouden wij nooit iemand adviseren om zomaar de nummer één over te nemen. Wij hopen alleen de kennis bij mensen te vergroten.”

De lijst met de gehele kandidatenlijst voor Hilversum: https://www.hilversum.nl/Home/Bestuur/verkiezingen2022/Politiek_en_uitslagen/De_Kandidatenlijst

De plekken waar in Hilversum gestemd kan worden: https://www.hilversum.nl/Home/Bestuur/verkiezingen2022/Stemmen2022/Stembureaus

Verslaggeefster Lieve Scholtze ging in gesprek met Ratha Alphonse over hoe het is om als jongere verworven te zijn in de politiek. Zie het interview hieronder.

https://youtu.be/3LfzyL7l4bs

Over de auteur

Quinn Holthuis

Wat super tof dat je mijn producties hebt bekeken! Vond je het wat? Mijn interesses liggen heel breed, maar ik ben vooral geïnteresseerd in nationale en mondiale politiek. Daarnaast ben ik altijd uit op avontuur. Heb je een tip of iets dergelijke voor een volgend item? Stuur mij gerust een berichtje via een van de onderstaande links naar mijn accounts. Bedankt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *