Storm Eunice blaast het standbeeld ‘Casanova’ omver

Storm Eunice blaast het standbeeld ‘Casanova’ omver

Kapotte standbeeld Casanova

Het kan u niet ontgaan zijn, maar de afgelopen week raasde er woeste stormen door Nederland. Ook storm Eunice kwam op bezoek in Hilversum. De brandweer had het vrijdagochtend relatief rustig, maar ’s middags namen de meldingen toe. Het ging met name om omgevallen bomen, en laat dat net de manier zijn waarop het standbeeld Casanova is gesneuveld.

Locatie standbeeld Casanova

Het standbeeld Giacomo Casanova, ook wel ‘de acteur of de toneelspeler’ genoemd, bevond zich in het Dudokpark. In dat park staan meerdere standbeelden zoals ‘Jongetje met Bokje’ en ‘Vogels’. Het Dudokpark bevindt zich tegenover het Raadhuis van Hilversum. Maar vorige week vrijdag is er dus een boom op het standbeeld gevallen, precies op de plek waar de ‘voeten’ op het blokstuk vastzitten.

Geschiedenis

Maar wat is de geschiedenis achter het Casanova standbeeld? Volgens Nora Bosscher (Collectiebeheerder bij Hilversum Mediastad) luidt de geschiedenis als volgt: “In 1977 wordt het plan voor een standbeeld bij Grand Theater Gooiland opgepakt. Maar eind jaren 90 moet het beeld verplaatst worden. Zo gezegd, zo gedaan en het standbeeld wordt verplaatst naar het Dudokpark, ook omdat daar meer standbeelden staan”. Beeldhouwer Gabriël Sterk kreeg de opdracht om het standbeeld te maken, nadat hij was benaderd door de directeur van het culturele centrum ‘De Vaart’ Gerlof Zijlstra. Sterk zegt hierover: “Giacomo Casanova was een interessant historisch persoon, daarom had ik een maquette gemaakt in opdracht van Marco Leeflang voor de Casanova Vereniging in Venetië (1976). Nadat ik die maquette had geëxposeerd in het culturele centrum ‘De Vaart’ in Hilversum (1977), vroeg de directeur of ik hetzelfde beeld wilde maken voor Hilversum, maar dan groter. Die opdracht aanvaardde ik met plezier”.

Volgens Bosscher heeft Hilversum meerdere beelden van Gabriël Sterk. Veel van de buitenbeelden in Hilversum zijn in de jaren 70 geplaatst. Dat beleid over het plaatsen van standbeelden had dit als inhoud: “Het beleid was toen herkenbare en daarmee toegankelijke beelden plaatsen. We hebben bijvoorbeeld ook veel beelden in de vorm van dieren staan”.

Storm Eunice

Allebei vinden ze het jammer dat dit beeld is gesneuveld door de storm, zo zegt Bosscher bij het binnen komen van de eerste berichten “dat het eerst even schrikken was”. Ook was ze er samen met de afdeling openbare ruimte Hilversum, snel bij. “Zij hebben de romp weggehaald en ik heb de benen veilig gelegd”. Gabriël Sterk woont en werkt sinds 1984 in Frankrijk, en hoorde via via over het gesneuvelde standbeeld. “In het verleden zijn héél veel mooie beelden gedurende de Beeldenstorm vernield, maar dat een storm zelf een beeld vernielt, gebeurt niet zo vaak!”

Herkenning Casanova

Sterk vindt Giacomo Casanova dus een interessant historisch persoon, en Bosscher vindt het een heel vriendelijk en vrolijk beeld. “Casanova was een vermaarde vrouwenversierder en misschien nog het best te omschrijven als wat wij een BN’er zouden noemen. Of ik mijzelf in hem herken? Ik zou misschien wel een voorbeeld aan hem kunnen nemen, want de historie en cultuur van Hilversum kan wel een charmeur gebruiken om het beter onder het voetlicht te krijgen”.

Restauratie standbeeld

Al met al hopen Sterk en Bosscher dat het standbeeld snel gemaakt kan worden. “Hopelijk kan de bronsgieterij Atelier 80, Casanova weer opknappen en de gebroken ledematen weer in elkaar lassen”, aldus Sterk. Ook Bosscher ziet het verloop van de restauratie optimistisch in. “Ik had en heb wel een beetje zorgen over het herstel, maar we gaan onze uiterste best doen!”

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hi! Ik ben Jasmijn Brasser, 19 jaar oud en al van jongs af aan volg ik het nieuws op de voet. Elke doordeweekse avond zat ik op de bank naast mijn ouders, het nieuws mee te kijken. Eerst het Jeugdjournaal, daarna het NOS 8-uurjournaal. Toen ik 11 jaar oud was, begon ik met YouTube filmpjes maken. Nog steeds vind ik dat heel leuk om te doen. Door het monteren van deze filmpjes, heb ik ervaring opgebouwd met het editen van video’s. Presenteren is ook een van mijn ambities, ik vind het dan ook echt niet erg om voor een camera te staan. Maatschappelijke vraagstukken spreken mij heel erg aan, zo zou ik graag correspondent willen zijn. Het liefst buitenlandcorrespondent, of politiek verslaggever. Er is namelijk meer dan alleen Nederland, en dat wil ik graag aan iedereen laten zien. Vaak zit er veel meer achter een kort nieuwsbericht, en om die verhalen uit te leggen aan kinderen en dus ook aan jezelf, lijkt me heel leuk om te doen! Daarom is werken bij het Jeugdjournaal ook een van mijn ambities. Vorig jaar heb ik gewerkt voor Nieuws uit Hilversum. Daar heb ik ervaring opgebouwd met het maken van video reportages, audio-interviews en het schrijven van nieuwsberichten. Ook ben ik meermaals social media redacteur geweest, en ook op mijn persoonlijke Instagram vind ik het leuk om actief te zijn. U kan mij benaderen voor het monteren van AV producties, presenteren en het runnen van een social media account.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *