Schade door de drielingstorm bij circusfestival toch minder dan verwacht

Schade door de drielingstorm bij circusfestival toch minder dan verwacht

Afbeelding: Johnny Gios

Vanaf donderdag 17 februari was het door heel Nederland te merken. De ene na de andere storm raasde Nederland over. Storm Dudley, Eunice en Franklin hebben in het hele land vele beschadigingen gemaakt. Ook bij het circusfestival in Hilversum was het de vraag of de première op zondag 20 februari nog wel door kon gaan. Gelukkig viel de schade mee.

Op donderdag 17 februari begon de eerste storm. Storm Dudley zorgde voor harde windstoten maar hield de schade beperkt. Vanaf vrijdag 18 februari kwam storm Eunice op gang die met enorm hoge windsnelheden van 145 km/uur over het land raasde. Er was sinds 1970 niet meer zo’n zware storm gemeten.

De stormen zorgden voor chaos en paniek en op vrijdagavond werd zelf een noodbericht gestuurd met de boodschap om binnen te blijven. De meesten hielden zich hieraan, maar er waren ook mensen die de straat op zijn gegaan om de storm te bekijken. Dit was niet altijd zonder gevolgen. Door heel Nederland zijn er meerdere ongelukken gebeurd en zijn huizen en andere gebouwen beschadigd.

Sommige ondernemingen hebben hun zaak op tijd voorbereid op het voorspelde noodweer. Zo ook het circusfestival in Hilversum. ‘De tenten zijn allemaal extra gezekerd geweest en materialen zoals licht hebben we afgebouwd voor de storm.’ Aldus Martijn Hendrikx, initiatiefnemer voor circusfestival Hilversum. Omdat er dus veel materialen waren afgebouwd, was het ook een enorme klus om alles weer op zijn plek te zetten. Hendrikx vertelt dat er gelukkig geen schade aan de tenten was maar dat het wel een volle tien uur werk was om met alle mankracht de boel van binnen weer op te bouwen.

De schade was niet het enige spannende punt wat de storm veroorzaakte. De vraag of de première op 20 februari wel door zou kunnen gaan, was voor sommige bezoekers ook een punt van onzekerheid. ‘Ik hoorde dat er het hele weekend moest worden gewerkt om de tent in plaats te houden, dus het was wel even afwachten of het door kon gaan.’ Vertelt bezoeker Senna Knecht. Hendrikx vertelt dat er gelukkig niks kapot is gegaan en daardoor alle shows door hebben kunnen gaan. Circusfestival Hilversum kon vanwege corona niet in de winter worden gestart, maar moest wachten tot nu, het voorjaar. Dat Hendrikx opgelucht is dat de shows door kunnen gaan is dus niet gek.

‘De sfeer is helemaal super. We mogen eindelijk weer optreden.’

Ook de bezoekers waren erg enthousiast. ‘Er was veel publieksinteractie wat erg leuk was.’ Mevrouw Knecht vertelt daarnaast dat iedereen het erg naar hun zin had en dat ze zich erg betrokken voelde in de show. Ook de artiesten waren volgens haar erg energiek en zaten in een goede sfeer.

De schade die het circus is aangedaan blijkt dus beperkt. Als voorbereiding op eventueel volgende stormen, zijn de zekeringen niet van de tenten weggehaald, vertelt Hendrikx. De artiesten en bezoekers zijn erg opgelucht dat alles heel is gebleven en dat de shows door zijn gegaan. Het is de positieve sfeer die nu binnen het circusfestival heerst.

In onderstaand video-interview, praat verslaggeefster Sofie van de Vreede met weerman Piet Paulusma over de drielingstorm die al lang niet meer was waargenomen.

Tekst: Roos Weidema

Over de auteur

Sofie van de Vreede

Hi! Ik ben Sofie van de Vreede, een kersverse journalist uit het jaar 2000. Daarnaast ben ik gek op popculture en kan ik iedereen wel een boek aanraden. Voor tips ben ik bereikbaar op sofie.vandevreede@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *