Beeld en Geluid in teken van de oorlog in Oekraïne: landelijke actiedag Giro555

Beeld en Geluid in teken van de oorlog in Oekraïne: landelijke actiedag Giro555

De teller om 12.30 vanmiddag tijdens de actiedag vanuit Beeld en Geluid

De oorlog in Oekraïne is nog maar twee weken geleden begonnen en nu al schat de Verenigde Naties in dat er ten minste 1.500.000 Oekraïners op de vlucht zijn. Op weg naar een veiligere plek, met als gevolg alles achter te moeten laten. Zij hebben geen dekens, schoon drinkwater of andere humanitaire goederen bij zich. Daarom komen 11 Nederlandse hulporganisaties samen in actie, onder de naam Giro555. Dit doen ze om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Vandaag, maandag 7 maart, vind de landelijke actiedag plaats: “Samen in actie voor Oekraïne”.

Radio555

Publieke en commerciële radiostations bundelen al vanaf 6.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds de krachten in Radio555, waarin presentatoren van verschillende stations in duo’s de uitzending presenteren. De uitzending van Radio555 is een samenwerking van 3FM, NPO Radio 2, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. De uitzending vind plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, bij het Mediapark. Ook is daar het belpanel ondergebracht.

Hulporganisaties

De 11 hulporganisaties die voor deze uitzonderlijke situatie hun handen ineenslaan, zijn onder andere: Rode Kruis Nederland, Stichting Vluchteling, Kerk in Actie en World Vision. Giro555 is een stichting die geen mensen vast in dienst heeft, maar als er een actie wordt gestart, dan dragen alle 11 de organisaties mankracht aan.

Organisatie Samen in actie voor Oekraïne

Maar hoe verloopt zo’n grote actiedag dan eigenlijk? “Van tevoren kun je heel veel bedenken, maar de dag zelf verloopt eigenlijk altijd behoorlijk chaotisch. En gaat het net even iets anders dan je dacht dat het zou gaan, maar het is aanpoten en heel flexibel reageren”. Aldus Iris Goudkamp, die werkt voor de organisatie Protestants Nederland, dat onder de organisatie Kerk in Actie valt. Ook Mariëlle, Alexandra en Olke van de organisatie World Vision staan vandaag in Beeld en Geluid, en hebben net een shift in het belpanel meegedraaid, om donateurs te woord te staan. “Van tevoren heb je een belscript en dan vertel je wie je bent, en waar je voor werkt. Dan vraag je om de gegevens van de beller, zoals het bankrekeningnummer. En vervolgens geven de mensen het genoemde bedrag door, dat registreer je, je bedankt de beller hartelijk en dan is het klaar”.

Verhalen en redenen

De voornaamste reden waarom deze organisaties een bijdrage leveren aan de actie, is volgens Iris dit: “Omdat er zo ongelofelijk veel mensen zonder huis komen, op de vlucht moeten slaan, en geen eten meer hebben, want de winkels daar zijn leeg. En het zijn burgerslachtoffers, die moeten wij gewoon helpen”. Deze oorlog maakt een hoop los bij mensen, zo boden de dames bij het belpanel een luisterend oor aan. “Ik had iemand aan de lijn die het zelf financieel niet breed had, en die dan toch echt een bedrag geeft, dat je denkt van wauw. Iets dat je zelf eigenlijk echt niet kan missen en dat je het dan toch geeft. Van dat soort bedragen ben ik toch altijd meer onder de indruk dan die hele grote bedragen”, aldus Mariëlle. Van mensen die ziek zijn tot aan mensen die zelf een oorlog hebben meegemaakt, er komen veel emoties bij kijken en er komen herinneringen naar boven. “Een mevrouw aan de telefoon die was echt helemaal in tranen, ze zat huilend aan de telefoon. Omdat ze het zo heftig vond dat er oorlog was, en dichtbij. Haar ouders hadden de oorlog meegemaakt, dus daar wilde ze ook over vertellen”, aldus Olke.

Verbinding

Op dit moment staat er 29,5 miljoen euro op de teller in Beeld en Geluid, een getal dat laat zien dat Nederlanders de handen ineenslaan en zich bekommeren om de slachtoffers in Oekraïne. Iris zegt over deze verbinding het volgende: “Je merkt dat er bij deze actie heel veel emoties loskomen, omdat het om oorlog gaat. En er is heel veel connectie met Oekraïne, er wonen ook Oekraïners hier in Nederland waar de mensen bekend mee zijn. Ook oorlogsverhalen komen naar boven, die mensen nu herbeleven door de beelden die ze zien en zij kunnen zich daarin herkennen. Er is heel veel verbinding waardoor emoties loskomen”.

Verslaggever Max Elijzen ging in gesprek met Jarne Michiels, iemand die op het evenement was en een eigen mediabureau heeft, waar veel influencers voor werken en die daar ook waren.

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hoi! Ik ben Jasmijn, ook wel een vrolijke mafkees, fashion freak, hondenliefhebber, razende reporter én gek op reizen! Heeft u een leuk of interessant nieuwtje over Hilversum? Laat het mij vooral weten! jasmijn.brasser@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.